U trendu

Kralj sibirskih tajgi

Uz lava, tigar je najpoznatiji predstavnik divljih mačaka. Sibirski tigar je danas, nažalost, ugrožena vrsta. Ovom stanovniku Azijskog kontinenta pripisivana su razna značenja. U većini kultura tigar je simbol snage, moći, izdržljivosti i dostojanstva. Kinezi veruju da bog straha i boginja vatre jašu na tigru. Ovu životinju lepo obojenog i ukrašenog krzna koristili su još i drevni Rimljani – za borbe u arenama. Indijski prinčevi zabavljali su se na jednako brutalan način sukobljavajući ih sa bikovima i bizonima.

Tigar u prirodi nema neprijatelja, sem čoveka. Za razliku od lava, on ne ubija žrtvu udarcem šape, već se u skoku baca na nju i u vrat joj zariva snažne kandže i očnjake dugačke čak 7,5 centimetara. Brz, spretan i izdržljiv, on je odličan lovac, a i vrlo dobar plivač. Gusto krzno, upadljivih prugastih šara, zajedno sa slojem sala ispod kože, odlično ga štiti od sibirskih hladnoća. To mu je naophodno, jer tamo temperatura može da se spusti i do 40 stepeni ispod nule. Tigar voli usamljenički život i dane provodi obilazeći svoju teritoriju, a ona može da iznosi i između 800 i 1.000 kvadratnih kilometara.

Nekada su Tatari poštovali sibirskog tigra kao božanstvo od kojeg su i strepeli. Pre jednog veka, sibirski tigar je bio rasprostranjen u velikom delu Dalekog istoka, na teritoriji koja zahvata severoistok Kine, Mongoliju, Korejsko poluostrvo, krajnji sever Azije i ušće reke Amur. Tada ih je bilo oko 30.000 primeraka. Situacija se znatno pogoršala u vreme Oktobarske revolucije, kada je lov na sibirskog tigra postao omiljeni hobi vojnicima.

Posle masovnog ubijanja zbog krzna, početkom devedesetih godina sa istoka, a naročito iz Kine, stigla je nova moda. Bila je to potražnja za reproduktivnim organima ove životinje, jer se verovalo da su lekovita i čudotvorna. Tako Kinezi preporučuju supu od mozga ove životinje – protiv stresa i akni. Za oči tvrde da predstavljaju lek protiv epilepsije. Brkovi leče zubobolju, kosti reumatizam, a rep dermatitis. Za jačanje potencije preporučuje se čorba od osušenog polnog organa ove životinje – a cena je 300 evra po porciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.