Kraljica svih karnevala

Najčuveniji karneval na svetu – karneval u Riju, ima dugu i burnu istoriju koja još nije u potpunosti rasvetljena. Portugalska gospoda, grofovi, baroni i vitezovi kraljevom voljom slavili su 1641. godine krunisanje svog zaštitnika Žoana Šestog. Za tu priliku obukli su šarene kostime kako bi celoj svetkovini dali spontaniji karakter. Tako je nastao karneval.

Međutim, karneval postaje narodna afrobrazilska svetkovina i pravo ludilo tek posle dolaska sambe. Samba je u stvari prava duša karnevala, ali mu svake godine daje novi ukus i drugačiji žar. Sambe pevaju o životu; kroz njih govore duše i srca Brazilaca. Krajem dvadesetih godina prošlog veka samba je potpuno zagospodarila ovim karnevalom. Tada su i stvorene prve škole sambe; nikle su u favelama, siromašnim naseljima u predgrađu Rija.

Ovaj najveći, najlepši, ali i najčuveniji karneval na svetu otvorio je takozvani kralj Momo. Tradicija nalaže da se izuzetno debeli ljudi krunišu za kralja. Tako izabrani kralj vlada karnevalom. Njemu je tom prilikom gradonačelnik Rio de Žaneira predao i zlatan ključ grada i na taj način označio početak fijeste. Takmičenje škola sambe danas je postalo centralni događaj karnevala. Prilikom ocenjivanja specijalni žiri vodi računa koliko je bio složen nastup, kako se kretao plesni par, kako je svirao orkestar, da li su tekst i melodija sambe ilustrovali izabranu temu.

Za neupućene ova fijesta je postala sinonim za raskalašne brazilske noći, obnažene lepotice i temperamentnu sambu. Međutim, karneval u Riju je mnogo više od toga. On je deo tradicije i Brazilci jednostavno ne mogu bez te svetkovine. Čak i oni koji nemaju ništa – u vreme karnevala imaju sve; i oni najsiromašniji tada postaju bogati i srećni. Svi se tokom čitave godine pripremaju i uvežbavaju svoje tačke, smišljaju bleštave kostime, čak se podvrgavaju korektivnim operacijama za četiri dana i noći kada sunce ovde praktično i ne zalazi. Svi žele da tada najlepše izgledaju, uživaju i, naravno, pobede na takmičenju.

Verovatno postoji nešto veoma važno u samom karnevalu čim je on, bez obzira na cenu, a ponekad i na izgubljene živote, toliko prirastao za srce svim učesnicima koji čine osnovu blistave razglednice iz Rija. Ovo slavlje je i dobilo svoju pravu aromu na asfaltu, svoj narodni duh i stapanje kroz igru i pesmu, ritam i trans. Samabodrom je čuvena ulica u kojoj su napravljene tribine na koje može da stane oko 100.000 gledalaca. Ako zaista želite da osetite bogatstvo boja i zvukova, onda se pridružite karnevalskoj povorci u Rio de Žaneiru i osam miliona njegovih stanovnika na ulicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.