Krvava Meri

Svi volimo koktele, bilo alkoholne, bilo bezalkoholne. Oni privlače svojim ukusom, ali i bojama i maštovitim ukrasima. A da li ste se ikada zapitali kako je neki od onih poznatijih dobio baš ime koje nosi i kako je uopšte nastao. Ko se dosetio da smisli tu idealnu količinu napitaka i osmisli neki koktel? Evo priče o čuvenom Bloody Mary-ju.
Bloody Mary je jedan od prvih koktela s votkom koji je postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, a ostao je popularan i do danas.
Ovaj koktel bio je glavna atrakcija kluba koji je bio poznat pod nazivom „Kofa krvi“ u Čikagu dvadesetih godina prošlog veka. Neke priče tvrde da je čuveni koktel dobio ime po liku iz „Rodgers & Hammerstein“ mjuzikla. Drugi tvrde da je dobio ime po Meri, škotskoj kraljici, koja je svakako imala nasilan temperament.
Dve priče su ipak verovatnije. Jedna je da je koktel osmislio kompozitor i producent Džordž Džesel (George Jessel). Džesel se proglasio pronalazačem ovog pića i to je zabeleženo u Smirnovom oglasu pedesetih godina prošlog veka. Čak se spominje 1939. godine u jednoj kolumni u njujorškim novinama „Herald Tribune“, gde je potvrdio svoj zahtev: „Najnovije piće Džordža Džesela koje je privuklo pažnju zove se Bloody Mary – pola votke i pola soka od paradajza“. Drugi koji polaže pravo na ovaj koktel je Fernand Petiot (Fernand Petiot), američki barmen koji je radio u Harry’s New York Bar-u u Parizu dvadesetih godina prošlog veka. On je takođe služio piće spravljeno s istom količinom votke i soka od paradajza, ali je radi poboljšanja ukusa dodao koktelu i crni biber, vuster sos, tabasko sos i limunov sok. Ovu varijantu koktela oprobao je kada se vratio u Sjedinjene Američke Države 1934. godine i počeo da radi u King Cole Bar-u. Jedan od konsumenta njegovog pića dao mu je ime Bloody Mary, jer ga je podsećao na klub „Kofa krvi“ i na jednu Meri koja je radila u njemu.
Kao što vidite, izgleda da koktel Bloody Mary nema nikakve veze s Krvavom Meri iz istorije.
Danas se ovaj koktel poslužuje svuda. Istina je da ima mnogo verzija recepta, ali evo klasičnog. Pravi se od votke, soka od paradajza, limunovog soka, crnog bibera i soli. Ukrašava se kriškom limuna i strukom celera. Poslužuje se u dubokoj čaši. Svi sastojci se izmešaju u šejkeru s kockicama leda. Potom se piće sipa u čašu preko izlomljenog leda. Ukrasi se na predložen način i služi. Razlog zašto je Bloody Mary toliko popularan leži upravo u činjenici da lako može da se pripremi u različitim varijacijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.