U trendu

Kultura „selfija“ i ekonomski prosperitet

U današnjem svetu nezajažljivih potrošačkih navika i potreba za potvrdom u očima drugih koja se pre svega upražnjava putem društvenih mreža, kultura selfija zaslužuje da bude tretirana kao posebna komercijalna aktivnost.

Američki časopis Fjužen je ovu ocenu potkrepio konstatacijom da tržište selfija danas vredi na destine, ako ne i stotine miliona dolara.

„Selfi“ stimuliše postojeće aktivnosti ali takođe dovodi da kreiranje novih tržišta, navodi časopis.

Gigant Epl se pridružio selfi kulturi uvrstivši u svoju ponudu najnovije modele ajfon6 modifikujući fleš kako bi se olakšalo autofotografisanje naročito noću ili u zamračenom prostoru.

Ekonomija selfija takođe obuhvata i raznovrsna pomagala prilikom fotografisanja samog sebe, kao što je selfi držač. To je bio omiljeni božićni poklom Amerikanaca 2014, prodat u više od 100.000 primeraka tokom praznika.

Ali, postoji takođe ekonomija softvera i aplikacije selfija, kompjuterski alati koji omogućavaju poboljšanje kvaliteta slike ili igranje sa autoportretom pre postavljanja na neku društvenu mrežu.

Postavljenje selfija na društvenim mrežima je postala važna aktivnost jer potreba za dopadanjem je oduvek postajala, ali se izražavala na ražličite načine.

Na sajtu Dženeral Esembli postaji čak onlajn kurs o upravljanju selfi fotografisanjima.

Selfi je razvio čak i kritičku misao i njemu su posvećene knjige, članci i eseji.

Ukoliko se uzmu u obzir sva pomagala, softveri, usluge i intelektualne i umetničke rasprave, selfi nije samo novi vid kulture već i tržište koje vredi na destine ako ne i stotine miliona dolara, zaključuje magazin.

(Tanjug)