Kung-fu ponovo u modi

Sudeći po ogromnoj popularnosti filma „Čarlijevi anđeli“, kung-fu je ponovo u modi. Čitav film je prepun „matriksoidnih“ efekata, tu je i tehno-muzika, ali suština ostaje ista: kada se devojke tuku, one koriste stari, dobri kung-fu.

Planetarnu popularnost je ova borilačka veština doživela sedamdesetih godina, kada se kung-fu probio na veliko platno i u televizijske serijale. Najzaslužniji za taj proces u Americi je, sigurno, glumac David Carradine koji je postao prava ikona popularne kulture glumeći u TV-seriji Kung Fu. Lik koji je tumačio je polu-Kinez, polu-Amerikanac, Kwai Chang Caine, Šaolin-monah koji, posle smrti svoga učitelja, napušta Daleki istok i dolazi na američki Divlji Zapad u potrazi za svojim davno izgubljenim ocem. Naravno, potraga će se iskomplikovati, na njega će se „nameračiti“ lovci na glave, a on će početi da bije i da bije i da…

Važno je znati da je upravo ova serija probila „led“ što se tiče borilačkih veština sa Dalekog Istoka i da je Brus Li došao tek posle David-a Carradine-a, na već pripremljen „teren“. Ove godine, omiljeni američki kung-fu borac je krenuo i u online avanturu, u saradnji sa kućom Warner Brothers. I nije to običan kung-fu, to je Kung-fu 3D!

Šezdeset-trogodišnjem glumcu su pokreti i mimika skenirani i ugrađeni u trodimenzionalni model novog Kwai Chang Caine-a. Prirodno, borilačke zahvate i akcione sekvence je odradio mladi majstor kung-fua, bez obzira što vremešni glumac još uvek trenira. Trodimenzionalne avanture kombinuju stare i nove epizode, ovaj put interaktivne, uz mogućnost uticaja gledaoca na stil borbe i odvijanje epizoda. „Ovo nije vrsta „sedi i gledaj“ uživanja. Gledaoci utiču na to kako će i kojim sredstvima junak da ispraši zle momke. Pošto je iskustvo interaktivno, ljubitelji kung-fu filmova će moći mnogo da nauče o ovoj veštini“, kaže „američki Brus Li“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.