Lepa kraljica pokera: Glumci i bogataši su za njenim stolom gubili milione

Po njenoj je karijeri snimljen film sa Džesikom Čestejn, u svet pokera uveo je glumac Tobi Megvajer, a kartaške večeri organizovala je u klubu „The Viper Room“ koji je tada bio u suvlasništvu Džonija Depa. Moli Blum možda nije bila deo holivudskog krema, ali je na njima odlično zarađivala. Sa nepunih 26 godina Blum je od asistentkinje postala ‘domaćin’ najprestižnijih poker igara na planeti. Producenti, bankari, biznismeni, glumci i pevači sedeli su za stolom i često gubili milione tokom večeri koje je organizovala upravo Moli. Rođena 1978. u Koloradu, Blum se uspešno bavila skijanjem isvojevremeno je bila treća u Americi. Molin otac je klinički psiholog i profesor na fakultetu, a majka i brat se takođe bave skijanjem.

Kao 12-godišnjakinja Moli je operisana, a od skijanja je odustala nakon što je doživela nesreću pri kvalifikacijskom spustu za Olimpijadu. Planirala je, kaže, da studira pravo, ali pre fakulteta htela je da uzme godinu dana slobodno. Otišla je u Los Anđeles i zaposlila se kao asistent jednog od suvlasnika kluba „The Viper Room“ i konobarica. „The Viper Room“ je 1993. osmislio i otvorio glumac Džoni Dep koji je oduvek sanjao o muzičkoj karijeri koju je zapustio radi glume. Kako bi se vratio svojim rock’n’roll korenima, energiju je uložio u klub na Sunset Stripu gde i dan danas sviraju poznati bendovi. Klub je zloglasan i zbog smrti talentovanog 23-godišnjeg glumca Rivera Finiksa, Depovog prijatelja koji je 1993 umro od predoziranja na pločniku ispred kluba, prenosi Express.

Blum je u klub došla deset godina kasnije, a doveo je većinski vlasnik Darin Feinstajn. Godinu dana kasnije prišao im je glumac Tobi Megvajer sa idejom da u podrumu kluba organizuju večeri pokera, a za organizaciju je bila zadužena upravo Blum.

– Kada mi je šef rekao da ću ja to preuzeti, zbunjeno sam guglala pravila pokera, kakvu muziku vole pokeraši i šta jedu. Drugi dan sam se pojavila sa kompilacijom i komadima sira. Ušla sam u sobu i vidjela najjače biznismene, glumce, političare. Odmah sam shvatila da je to prilika koju jedna djevojka iz malog gradića ne sme da propusti – rekla je Blum o svojim počecima.

Oko ‘njenih’ stolova kartali su Ben Aflek, Leonardo DiKaprio, Mekoli Kalkin i niz drugih zvezda.

– Megvajer je bio šupak koji je hteo da me natera da za bakšiš od 1.000 dolara glumim glupaču i to pred svima. Odbila sam. A najviše novca mi je ostavljao Ben Aflek koji je ujedno bio i beskrajno simpatičan – rekla je Blum.

Do 2006. susreti su se premestili u luksuzne hotele ili stanove igrača, a 2007. je Blum započela sopstveni biznis. Kompaniju je registrovala kao ‘event i catering’ kompaniju. Tri godine kasnije biznis je preselila u Njujork kako bi privukla finansijere, a godinu dana kasnije morala je da plati preko 100.000 dolara zaostalih poreza.

Blum je navodno, stalno tražila savete advokata da je upute ukoliko krši federalne zakone. Oni su joj, rekla je, uvek odgovarali da je najvažnije ‘ne kršiti zakon dok kršiš zakon’ – što je ovekovječeno odličnom scenom u filmu. Napomenuli su joj da se ne sme ‘ponašati kao Vegas i uzimati posto iz osnovnog uloga (pot)’.

– Moj pad je bio u tome što sam u jednom trenutku postala i banka koja je davala kredit igračima. Nekoliko puta sam pogrešila u proceni i proveri osobe i ostala bez novca. I onda sam krenula da uzimam iz pota. Time sam prekršila federalni zakon, a FBI je saznao za nas jer je jedan igrač u Los Anđelesu imao šest miliona dolara duga. Novac i pohlepa su mi udarili u glavu, i donosila sam loše odluke – rekla je Blum o početku kraja.

Blum je 2013. bila jedna od 33 osobe koje su optužene za 100 miliona dolara vrednu operaciju pranja novca i nezakonitih aktivnosti (kockanje). Spominjan je i reket, iznuda, prevara i druge stvari, a Blum je mogla da dobije i kaznu od 10 godina zatvora. Priznala je ‘manja’ zlodela i upletenost u operacije i osuđena na godinu dana uslovno, hiljadu dolara kazne i 200 sati dobrotvornog rada, a morala se i odreći sve zarade. Njen je advokat tvrdio kako je Blum nasilno uvedena u svet pokera od strane svog bivšeg šefa. U filmu reditelja Arona Sorkina Blum igra Džesika Čestejn, a njenog advokata Idris Elba. Film se bavi upravo suđenjem a kroz niz ‘flashbackova’ Blum objašnjava svoje početke i uspon. Sorkin je za svoj scenario dobio i nominaciju za Oskara, a mnogi su nezadovoljni jer nominaciju za najbolju žensku ulogu nije dobila Čestejn.

– Laska mi što me glumi upravo Čestejn, famozna je – rekla je Blum o glumici.

Kritičari kažu kako je to odličan i zabavan primer filma o ‘devojci koja preuzima mesto rezervisano isključivo za moćne muškarce’, a Sorkin je scenario temeljio na memoarima Moli Blum koji su izašli 2014. godine.

– Sada želim da pomažem ženama, posebno da ne naprave greške kao ja. Volim ‘networking’ i građenje zajednica, u tome sam dobra, i vreme je da se posvetim takvom poslu – rekla je Blum prošle godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.