U trendu

„Lepi čovek“ procvetao na Međunarodnoj svemirskoj stanici (Foto)

Rascvetao se „lepi čovek“ – prvi cvet uzgajan na Međunarodnoj svemirskoj stanici, saopštio je američki astronaut Skot Keli na Tviteru.

Keli, koji boravi na orbitalnoj stanici od marta prošle godine i radi u tamošnjoj laboratoriji kao baštovan, sa radošću je saopštio na Tviteru da je uspešno uzgajio ciniju, cvet jarkih boja, poznat i kao „lepi čovek“, što je veliki uspeh.

To, kako pišu inostrani mediji, predstavlja korak bliže mogućnosti uzgajanja drugih biljaka u svemiru, poput paradajza, što NASA očekuje da će se desiti 2018. godine.

Za naučnike na Zemlji eksperiment „Veggie“ omogućava da bolje razumeju kako biljke rastu u bestežinskom stanju, dok je za astronaute u svemiru uzgajanje cinije važna praksa za buduće gajenje sveže hrane tokom dugih misija.

„Mislim da će dostupnost sveže hrane biti od izuzetne važnosti“, izjavila je naučnica NASA Svemirskog centra Kenedi Džoja Masa.

Astronauti uglavnom jedu sušenu zamrznutu hranu koja se može skladištiti na duže staze, dok se sveže voće i povrće povremeno dostavljaju, ali se brzo potroše.

„Što ljudi budi išli dalje u svemir i duže u njemu boravili, to će potreba za uzgajanjem biljaka za ishranu biti veća“, navela je Masa.

Ekpseriment „Veggie“ započet je 2014. godine. Tada su astronauti prvi put uzgajili crvenu rimsku salatu u istom sistemu u kom se danas uzgajaju cinije.

(Tanjug)

https://twitter.com/StationCDRKelly/status/688802200458407940/photo/1

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar