U trendu

LISTA ČEKANJA za ove KROKETE je 30 godina!

Ako naručite kutiju smrznutih kobe goveđih kroketa iz Asahije, porodične mesare u gradu Takasago u prefekturi Hjogo u zapadnom Japanu, biće potrebno 30 godina pre nego što dobijete narudžbu. Osnovana 1926. godine, Asahija je decenijama prodavala mesne proizvode iz prefekture Hjogo – uključujući govedinu kobe – pre nego što je dodala goveđe krokete u godinama nakon Drugog svetskog rata, piše CNN, prenosi Index.

Ali tek početkom 2000-ih ova kombinacija krompira i govedine postale su internet senzacija, što je rezultovalo neverovatno dugim čekanjem sa kojim se kupci sada suočavaju.

„Počeli smo da prodajemo naše proizvode onlajn 1999. godine. U to vreme smo ponudil ‘Extreme Croquettes’ kao probu“, objašnjava Šigeru Nita, treća generacija vlasnika Asahija. Odrastao u Hjogu, Nita je sa svojim ocem posećivao lokalne rančeve i aukcije govedine od malih nogu. Radnju je preuzeo od oca 1994. godine kada je imao 30 godina. Nakon što je nekoliko godina eksperimentisao sa e-trgovinom, shvatio je da kupci oklevaju da plate pozamašnu sumu za vrhunsku govedinu onlajn. Stoga je odlučio da krokete prodaje jeftinije.

„Napravili smo pristupačne i ukusne krokete koji demonstriraju koncept naše radnje kao strategiju da kupci uživaju u kroketima, uz nadu da će kupiti našu kobe govedinu nakon što je prvi put probaju“, objašnjava on. Da bi se ograničio finansijski gubitak na početku, Asahija je svake nedelje proizvodila samo 200 kroketa.

„Prodajemo govedinu koju uzgajamo od ljudi koje poznajemo. U našoj radnji se prodaje samo meso koje je proizvedeno u prefekturi Hjogo, bilo da je kobe govedina, kobe svinjetina ili piletina tađima. Takav je bio princip radnje i pre nego što sam postao vlasnik“, kaže Nita.

Jeftina cena „Extreme Croquettes“ je u suprotnosti sa kvalitetom sastojaka. Svakodnevno se prave sveži, bez konzervansa. Sastojci uključuju kobe govedinu sa A5 rangom i krompir sa lokalnog ranča. Nita kaže da je ohrabrio ranč da koristi kravlje đubrivo za uzgoj krompira. Stabljikama krompira će se zatim hraniti krave, i tako u krug. Njegov jedinstveni koncept privukao je pažnju lokalnog stanovništva i medija. Kada se početkom 2000-ih pojavio izveštaj o Asahijinim kroketima, njihova popularnost je naglo porasla. „Prestali smo da ih prodajemo 2016. jer je vreme čekanja postalo duže od 14 godina. Razmišljali smo da prekinemo porudžbine, ali smo dobili mnogo poziva sa zahtevom da nastavimo da ih nudimo“, kaže Nita.Asahija je nastavila da prima narudžbine za ove krokete 2017. godine, ali je podigla cenu uprkos činjenici da ćete na ove krokete morati da sačekate 30 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar