U trendu

Londonski Tauer

Londonski Tauer otvorio je specijalni prostor u kome će najmlađi posetioci moći da oblače istorijske kostime i da slobodno diraju kopije mačeva, pušaka i krunskog dragog kamenja. U hiljadu godina staroj tvrđavi, koja će ove sezone otvoriti vrata posetiocima sa renoviranom fasadom, već u aprilu mogla je da se vidi izložba o najpoznatijim zatočenicima Tauera, koji je nekada bio zatvor. To su, između ostalih, bili: Ana Bolen, žena Henrija Osmog, Tomas Mor, ledi Džejn Grej, Volter Rali i Rudolf Hes. Londonski Tauer je jedna od najimpresivnijih i najočuvanijih kula u Evropi.

Tauer most stoji na reci Temzi u Londonu još od 1894. godine. On predstavlja i jedan od najlepših i najprepoznatljivijih mostova na svetu. Na izložbi se mogu posetiti stare viktorijanske sobe u kojima se nalaze mašine koje pokreću ovaj stari most. U vreme svog nastanka bio je jedini most na reci Temzi, ali kako se grad proširivao, gradili su se novi mostovi.

Sama tvrđava je jako velika i u njoj su se dešavale različite stvari. Veruje se da je sagrađena jako davno, još u vreme Vilijema Osvajača. On je hteo da sagradi dvorac utvrđen bedemima da bi budući kraljevi tu mogli da žive. Kasnije je kralj Ričard I prokopao kanal duž zidina i napunio ga vodom iz Temze. Bio je to još jedan način odbrane od nasrtljivih neprijatelja.

Niko nije mogao da uđe u Tauer bez dozvole za ulazak. Ako su hteli nekoga da puste, spustili bi stari drveni most na lancima, a ko nije dobrodošao – zna se: upao bi u vodu. Tada u vodi nisu plivali aligatori kao u filmovima, ali je voda bila jako prljava, puna otpadaka i jako neprijatnog mirisa; nikome se ne bi svidelo plivanje u njoj. Danas je, međutim, na tom mestu samo trava. U jednom delu Tauera držale su se divlje životinje kao što su lavovi i medvedi, pa čak i jedan slon. Bio je to kraljev zoološki vrt. Zato, ako ste u Londonu kojim slučajem, ne propustite nezaboravnu turu po Taueru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar