U trendu

Lovci

Lovački psi se kod nas upotrebljavaju relativno kratko vreme tokom godine: ptičar nekoliko meseci, a goniči svega mesec dana. Lovački terijeri imaju sreću da mogu da budu znatno duže u radnoj formi jer su, pored svoje osnovne primene u jamarenju, sposobni i za površinski lov.

Praznina u radu ptičara i goniča negativno se odražava na njihovu kondiciju i lovnu sposobnost ako se na vreme ne preduzmu odgovarajuće mere. Pas može biti odlično obučen, temeljno naučen svim radnjama, odličnih osobina, pun lovačke strasti, ali bez fizičke spremnosti i radnih sposobnosti neće ispuniti zadatke. Fizička nepripremljenost negativno će se odraziti i na njegovo zdravlje, volju za radom a pas često može da postane neupotrebljiv za lov izvesno vreme, čak čitavu sezonu.

Lovački pas u lovu u jednom lovnom danu podleže izuzetnim naporima – najmanje osam časova trčanja, napregnutih čula i ustreptalih strasti zahteva maksimum snage, ali i što manje nepotrebnih opterećenja. Zato kinolozi i kažu da pas treba da je u radnoj kondiciji, što znači fizički temeljno pripremljen da izdrži te napore. Tek tada, uz ostale njegove odlike, pružiće sve što se od njega traži i očekuje i biće radno sposoban.

Zbog toga pas ne sme da ima suvišne kilograme, ali ni da bude preterano mršav. Prema tome, jedan od osnovnih preduslova za sticanje radne kondicije jeste pravilna ishrana. Nema sumnje da pravilna ishrana ima jednu od najvažnijih uloga tokom čitavog uzgoja psa. Ipak, pretpostavljamo da je pas pravilno uzgajan, da je odrastao i da je već lovio, jer nepravilnim držanjem i takav pas može da isklizne iz odgovarajuće kondicije.

Posebno je opasan trenutak kada se njegov vlasnik opusti posle sezone lova i bude zadovoljan što se njegov pomoćnik, lovački pas, dobro pokazao tokom lovne sezone, pa ga nagrađuje obilnim i po svom sastavu neprikladnim obrocima. To se po običaju oduži i pređe u naviku. Dovoljno je kraće vreme ovakve nepravilne ishrane i pas se začas nađe u „tovnoj“ kondiciji. Sigurno je da posle sezone lova psa treba dobro hraniti, da povrati što je izgubio u lovu, ali to treba činiti odgovarajućom ishranom i tokom lova, pa pas iz lovne sezone neće izaći iznuren. Drugi vlasnici, oni su među lovcima sigurno ređi, posle sezone zapostave svog psa i nedovoljno ga hrane. Tada pas ne može ne samo da nadoknadi ono što je izgubio u sezoni nego ni da održava pristojnu kondiciju. Javlja se mršavost, koja je obeležje nepotpune ishrane.

Pravilnom ishranom mogu se lako izbeći ove dve krajnosti, ali za sticanje i održavanje radne kondicije neophodna je i stalna priprema, a to znači da je neophodno izvođenje psa, to jest njegov stalni trening. Rad sa psom treba da se nastavi sve do početka jesenje sezone lova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.