U trendu

Lutka sa naslovne strane

Prve lutke nastale su još u antička vremena; bilo ih u drevnom Egiptu, staroj Grčkoj, Rimu i Kini. Izrađivane su od raznih materijala – drveta, slonovače ili tkanine.

Tek u srednjem veku pojavile su se lutke koje su imale zadatak da prenose modne poruke. One nisu bile namenjene deci već odraslima. U Nemačkoj, u Nirnbergu, u 14. veku pravljene su lutke koje su bile odevene onako kako se smatralo da bi jedna dama trebalo da izgleda. Prikazani su čak i najsitniji detalji, kao što su šeširi, čarape, obuća i drugi ukrasi. U vreme francuskog kralja Luja XIV postojale su raskošno odevene lutke koje su nošene od dvora do dvora, prikazujući modu koju su lansirali tadašnji modni kreatori. Sa tim lutkama putovali su kovčezi puni odeće predviđene isključivo za balove i druge svečanosti.

S vremenom je lutka maneken postajala sve manja, dok nije dostigla veličinu današnjih lutaka. Ipak, u to vreme moda se nije kretala tako brzo i odeća se iz godine u godinu nije mnogo menjala. Za preteču modnih krojača smatra se Roz Bertin, koja je kreirala odeću za Mariju Antoanetu. Ona je pravila i modne lutkice na kojima je njena moda reprodukovana u minijaturi.

Iako su novine počele da izveštavaju svoje čitaoce i o modnim novotarijama, crno-bele ilustracije nisu mogle da dočaraju raskošnu lepotu neke toalete, pa su lutke manekeni uspešno nastavile svoju modnu misiju. Početkom 19. veka lutke nastavljaju svoju turneju i put luksuznih prodavnica i sajmova. Haljine i drugi modni detalji prikazivali su se i na lutkama od voska, čija je glava mogla biti izrađena i od porcelana, prema liku neke poznate ili anonimne lepotice ili dame iz visokog društva.

Sredinom 19. veka francuski modni kreatori prvi su uveli u svet mode žive manekenke. Počele su se otvarati velike i luksuzne radnje sa lutkama u izlozima, a počele su da se prave i muške lutke manekeni. Ipak, pravo interesovanje pobuđivali su živi manekeni, jer nije bilo važno samo to kako neka haljina izgleda već i kakav utisak ostavlja osoba koja je nosi.

Zato, kada vam muškarac kaže „lutko“, to ne znači da vas smatra svojom igračkom, već želi i da izrazi divljenje vašoj lepoti i stilu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar