U trendu

Majci dosadilo da izdržava 40-godišnje sinove, pa se obratila – sudu

Procenat odraslih Italijana koji žive sa roditeljima, već duže vreme je prilično visok, a jedna majka je bila primorana da preduzme drastične mere nakon što su njena dva sina, obojica u 40-im godinama, odbila da napuste udobnost porodične kuće.

Neimenovana žena koja ima 75 godina, iz grada Pavije, umorila se od toga što mora da izdržava svoje sinove, od 40 i 42 godine, i u nekoliko navrata je pokušala da ih ubedi da počnu samostalni život, posebno pošto su zaposleni.

– Ali niko o tome nije hteo ništa ni da čuje! – rekla je ona, prema izveštaju u lokalnim novinama „La provinćija Paveze“.

Majci je zasmetalo i to što njeni sinovi ne doprinose kućnim troškovima ili poslovima. Zato ih je izvela na sud, što je kulminiralo presudom sudije Simonom Katerbi, koja je saosećala sa njenom nevoljom i izdala nalog za iseljenje muškaraca.

U presudi se navodi da, iako je za muškarce koji još uvek žive kod kuće prvobitno bila garantovana „obaveza roditelja da obezbedi izdržavanje“, to više nije opravdano s obzirom na činjenicu da su stariji od 40 godina. Muškarci imaju rok do 18. decembra za iseljenje.

Skoro 70 odsto ljudi u Italiji starosti između 18 i 34 godine i dalje živi u istom domaćinstvu sa roditeljima, prema podacima iz 2022. godine, odnosno 72,6 odsto muškaraca i 66 odsto žena.

Studija iz 2019. pokazala je da je od mladih odraslih koji žive kod kuće 36,5 odsto studenata, 38,2 odsto ima posao, a 23,7 odsto ga traži.

Iako je u Italiji oduvek postojala kultura više generacija koje žive pod jednim krovom, broj mladih koji duže ostaju u porodičnoj kući poslednjih godina je porastao, uglavnom kao rezultat teških ekonomskih uslova i dosta vremena koje je potrebno da se nađe stabilan posao.

Iako je nalog za iseljenje naslednika retkost, u Italiji je bilo slučajeva da su roditelji odvedeni na sud od strane njihove odrasle dece koja još uvek očekuju finansijsku podršku.

U jednom slučaju, 2020. godine, italijanski vrhovni sud je odbacio žalbu 35-godišnjeg muzičara koji je tvrdio da njegov prihod od 20.000 evra nije dovoljan za život i da mu je potreban novac od roditelja . Njegov slučaj je odbijen, sudskom presudom da mladi nemaju automatsko pravo na finansijsku podršku roditelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar