U trendu

Majke mogu ravnopravno deci da daju svoje prezime?

Ustavni sud Italije je presudio protiv zakona koji automatski deci bračnih parova daje prezime oca, prenosi BBC. Advokati tvrde da su do sada na ovaj način porodice sprečavane da deci daju prezime majke pa su žene bile diskriminisane.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je ranije osudio zakon koji datira iz rimskog doba i naredio da ga Italija promeni. Aktivisti su pozdravili odluku i pozvali parlament da ga podrži.

– Sud je proglasio nezakonitost pravila koja predviđaju automatsko pripisivanje prezimena od oca, a roditelji možda žele drugačije – naveo je ustavni sud u saopštenju.

Cela situacija se odigrala kada je italijansko-brazilski par želeo da sinu da oba prezimena, kao što je tradicionalno u mnogim zemljama španskog govornog područja. Nakon što su njihov zahtev odbile italijanske vlasti, ipak je Evropska konvencija o ljudskim pravima presudila u njihovu korist 2014. godine. Italijanski donji dom je odobrio predlog zakona u cilju izmene zakona, ali je blokiran u Senatu već godinama.

– Ustavni sud je doneo odluku od velike važnosti za naše društvo. Senat više nema opravdanja za neukidanje ovog anahronizma i davanje ženama prava po ovom pitanju – izjavila je levičarka Fabricija Đulijani, prenosi novinska agencija AFP.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.