Majstor za poboljšanje optičke iluminacije

Čime se bavi čovek koji je „majstor za poboljšanje optičke iluminacije“? Iza komplikovanog naziva koji je u upotrebi u Velikoj Britaniji, krije se – perač prozora. Maštoviti naziv zanimanja jeste deo nove strategije tamošnjih poslodavaca koji, umesto većom platom ili napredovanjem u službi, radnike motivišu novim nazivima poslova kojima se bave. Ovaj fenomen se zove up-titling ili napredovanje pomoću promene naziva radnog mesta, a u jeziku – eufemizam.

U vremenima ekonomske krize, kada se prihodi smanjuju, a mogućnosti za povećanje zarade nema, ovakva se taktika poslodavaca pokazala kao izuzetno delotvorna – radnicima zaista mnogo znače nove „titule“, a oni koji ih nisu dobili ističu da bi sa njima bili mnogo zadovoljniji na svom radnom mestu.

Među anketiranima je veliki procenat onih koji smatraju da novi nazivi olakšavaju stupanje u kontakt i upoznavanje, tj. da bi više uspeha u društvu imali kada bi umesto čistača klozeta bili „tehnički saradnici u sanitarnoj službi“, a umesto recepcionera postali „voditelji verbalnih telekomunikacija“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.