U trendu

Majstorije s bojama

Ako ste planirali da ulepšate zidove i tavanice svog doma novim bojama, nemojte ništa raditi na brzinu. Iako ovi radovi izgledaju jednostavno i čini vam se da jednu prostoriju možete obojiti za jedno posle podne, da bi sve bilo urađeno kako valja, treba odvojiti znatno više vremena.
Najviše vremena oduzimaju pripremni radovi. Sklonite nameštaj i sitnice, a najkrupnije komade grupišite na sredini sobe i prekrijte najlonom. Pod takođe zaštitite, a lustere, utičnice i prekidače za struju oblepite zaštitnom trakom. Obezbedite osnovni alat potreban za krečenje: molerski valjak, četku za bojenje uglova, posudu za boju, mrežicu za ceđenje boje i špahtlicu, a ne zaboravite ni merdevine.
Pre nego što započnete s bojenjem treba popuniti pukotine i rupice od eksera, izravnati zidove, osušiti ih i uništiti tragove buđi. Ako sa zidova treba da skinete tapete, to ćete najlakše učiniti ukoliko ih natopite rastvorom sirćeta i vode.
Svetlije nijanse možete dobiti dodavanjem tonera u belu boju, dok je za jače tonove potrebno kupiti gotovu farbu. U specijalizovanim prodavnicama mogu vam izmešati boje tako da dobijete baš onu koju ste želeli. Međutim, treba biti oprezan: kada bojite jakim bojama, videće se svaka neravnina na zidu i greška pri farbanju. Ako farbate tavanicu i zidove, bojenje je najbolje započeti od plafona, kako vam boja kasnije ne bi kapala po već obojenim zidovima. Četkom obojite ivice i delove oko prekidača i utičnica, a ostatak posla ćete brže i lakše završiti uz pomoć valjka. Tavanice bi trebalo bojiti ravnomernim pokretima, po širini, a zidove idući gore-dole.
Po završetku posla, očistite četke i valjke: ako ste koristili boje na vodenoj bazi, operite ih mlakom vodom, a ukoliko ste upotrebili uljane boje, operite ih uljanim razređivačem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar