Mali prktičar

Deca koja relativno lako prihvataju pravila ponašanja, u isti mah odaju utisak da pažljivo slušaju i usvajaju važne „životne lekcije“.

Prihvatanjem disciplinovanog ponašanja često umeju da se razlikuju od svojih vršnjaka, jer deluju odgovornije, savesnije, „starije“ ili zrelije. Vrlo su ambiciozna i zahtevna, obično poseduju jaku volju i predanost određenom cilju. Ako prihvate neki zadatak, potrudiće se da ga ispune u potpunosti, na vrlo efikasan način i skoro da neće odustajati pred različitim preprekama.

Njihova istrajnost, požrtvovanost i realističan odnos prema stvarnosti utiču na rano formiranje stavova o značaju i „pravilnom vrednovanju“ biznisa, karijere ili javnog uspeha. Kazne ili zabrane na njih deluju vrlo efikasno; njihova motivacija i volja podstiču se naročito „strogim“ pedagoškim metodama, tačnije, takva deca ne podnose da budu neuspešna, prosečna ili javno kritikovana. Stoga brzo uče, čak i na greškama drugih.

Navešćemo tipične osobine koje izražava ovakvo dete: istrajnost, upornost, ambicioznost, samouverenost i potreba za dokazivanje – nezavisnost. Imaju tendenciju ka tome da ostvare neku „upravljačku“ ulogu i često se opiru različitim slabostima koje sputavaju njihov „spartanski duh“, ambiciju ili volju za uspehom.

Kod njih treba podsticati: saosećajnost, maštovitost, plemenitost, slobodno emocionalno izražavanje, prihvatanje neuspeha kao sastavnog dela „uravnoteženog života“; potrebno im je više optimizma i vere u druge.

Najvažnija interesovanja su im: različiti sadržaji koji omogućavaju praktično delovanje, različiti zanati, polje ekonomije, prava, advokature i trgovine, uslužna zanimanja, prosvetni rad, arhitektura, poslovi koji podrazumevaju poštovanje discipline i strogo utvrđenih pravila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.