Mis Irske – nova mis sveta

Na ovogodišnjem, 52. po redu, izdanju izbora za mis sveta okupile su se kandidatkinje iz ukupno 105 zemalja ili, gledano po abecedi, od Albanije do Zimbabvea. Domaćin manifestacije bio je grad Sanja u Kini, gde su se devojke okupile još pre tri nedelje radi priprema. Žiri su činili: filmska zvezda Džeki Čen (Jackie Chan), književnica Kendas Bušnel (Candace Bushnell), koja je napisala roman „Seks i grad“, prošlogodišnja mis sveta – Turkinja Azra Akin, i predsednica organizacije „Mis sveta“ – Džulija Morli (Julia Morley), supruga preminulog osnivača takmičenja, Erika Morlija.
Rukovodeći se pravilom „lepota i pamet“, žiri je odlučio da pobednica bude devetnaestogodišnja mis Republike Irske – Rozana Dejvison (Rosanna Davison). Prva pratilja je mis Kanade, Nazanin Afšin-Jam (Nazanin Afshin-Jam), dok druga pratilja – Guan Ki (Guan Qi), dolazi iz zemlje domaćina.
Prvi put je jedna irska predstavnica pobedila na takmičenju u lepoti. Dejvisonova je nakratko zamrzla studije žurnalistike da bi mogla adekvatno da se pripremi za takmičenje. Njen otac je čuveni pevač iz osamdesetih Kris de Berg (Chris De Burgh), najpoznatiji po hitu iz 1986. godine „Lady in Red“. De Berg je izjavio da je neverovatno uzbuđen i strašno ponosan na svoju kćerku.
Ovo je prvi put da je Kina organizovala takmičenje za najlepšu devojku sveta. Da su se domaćini posebno potrudili, govori i činjenica da je za ovogodišnji izbor sagrađena posebna dvorana. Hala „Kruna lepote“ (građevina u obliku tijare) visoka je 36 metara i može da primi 4.500 gledalaca. Kineske vlasti se nadaju da će ovim poduhvatom podstaći turizam ove regije. Sam grad Sanja je letovalište prepuno palmi u provinciji Hajnan.
Svečanost su putem satelita pratile dve milijarde ljudi širom sveta.
Koristan link:
Zvanična prezentacija „Mis sveta“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.