Mis Perua – nova mis sveta

Na ovogodišnjem, 53. po redu, izdanju izbora za mis sveta okupile su se kandidatkinje iz ukupno 107 zemalja ili, abecedno gledano, od Albanije do Zimbabvea. Domaćin manifestacije ponovo je bio grad Sanja u Kini, gde su se devojke okupile još pre četiri nedelje radi priprema.

Kao i obično, žiriju je predsedavala predsednica organizacije „Mis sveta“, Džulija Morli (Julia Morley), supruga preminulog osnivača takmičenja, Erika Morlija.

Rukovodeći se pravilom: lepota i pamet, žiri je odlučio da pobednica bude dvadesetogodišnja mis Perua – Marija Julija Mantilja Garsija (Maria Julia Mantilla Garcia), profesorka u srednjoj školi. Prva pratilja je mis Dominikanske Republike – Klaudija Julisa Kruz Rodrigez (Claudia Julissa Cruz Rodriguez), dok je druga pratilja Nensi Rendal (Nancy Randall), mis SAD.

Srbiju i Crnu Goru predstavljala je Jelena Pejić – mis dijaspore. Pejićeva je rođena u Sarajevu, nekoliko godina živela je kao izbeglica u Srbiji, da bi se potom odselila sa porodicom u Kanadu. Još jedna zanimljiva činjenica povezana je s Kanadom; naime, devojka koja je predstavljala ovu zemlju zove se Tijana Arnautović.

Specijalni gost svečanosti bio je popularni pevač iz osamdesetih – Lajonel Riči (Lionel Richie). Posle proglašenja pobednice, Riči je otpevao svoju pesmu „Dancing on the Ceiling“, dok su sa tavanice padale zlatne konfete. Veliki vatromet obeležio je kraj večeri.

Ovo je drugi put da je Kina organizovala takmičenje za najlepšu devojku sveta. Domaćini su ostavili odličan utisak 2003. godine; u prilog tome ide i činjenica da je za tu priliku sagrađena posebna dvorana. Hala „Kruna lepote“ (građevina oblika tijare) visoka je 36 metara i može da primi 4.500 gledalaca.

Kineske vlasti nadaju se da će ovim poduhvatom podstaći turizam te regije. Sam grad Sanja je letovalište prepuno palmi u provinciji Hajnan. Takmičenje za mis sveta će i naredne godine biti održano u ovom gradu.

Domaćini večeri bili su britanski model Lisa Snoudon (Lisa Snowdon), hongkongška voditeljka Andžela Čou (Angela Chow) i Troj Meklejn (Troy McClain), zvezda „reality“ TV šoua – „The Apprentice“.

Svečanost su putem satelita pratile dve milijarde ljudi širom sveta.

Koristan link:

  • Zvanična prezentacija „Mis sveta“

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.