Mišić Micko

Kada ugledate miša, šta je prvo na šta pomislite? Simpatičan mali stvor, ili se odmah date u beg i ne pomišljate ništa? Postoje razni muzeji na svetu, ali jedan je ipak neuobičajen. Šta biste tek pomislili na činjenicu da postoji muzej posvećen miševima? Da li biste ga posetili? Pustite da vas razuverimo i oteramo vaš strah od ovih ipak simpatičnih životinjica.

Središte svih dešavanja je Miškin, ruski gradić na obali Volge, sa 6.000 stanovnika, 300 kilometara severno od Moskve. Taj grad živi bogatim kulturnim životom i nada se da će razviti turizam zahvaljujući obilju neobičnih zanimljivosti. Najveća od njih je svakako muzej miševa. Danas u tom muzeju, to jest drvenoj sobi koja je nekada pripadala trgovcima, živi ni manje ni više nego 4.528 miševa. Strašno zar ne? Ipak, pre nego što počnete da vrištite, pročitajte sledeću rečenicu. U pitanju su samo plišani, porculanski ili voštani mišići. Među njima su i oni napravljeni od školjki, perli i raznih drugih sitnica. Pristigli su iz svih krajeva sveta. Vidite da ipak nije toliko strašno.

Tako je miš, ili miška na ruskom, postao sveta životinjica u ovom gradiću. Kao što i samo ime govori, grad je po miševima dobio i svoje ime. O tome postoji i jedna legenda. Prema toj legendi, miš je 1523. godine spasao život osnivaču grada, Fjodoru Mstislavskom. Miš ga je probudio i na taj način ga spasao od smrtonosnog ugriza zmije otrovnice. Izgleda da ipak nisu svi miševi tu samo da bi vas uplašili ili grickali vaše stvari i hranu. Setite se samo najčuvenijeg miša na svetu, koga smo svi voleli. To je Miki Maus. Zbog svega toga ipak vredi posetiti nesvakidašnji muzej miševa u Miškinu. Za svaki slučaj, komadiće sira ostavite kod kuće, jer neki od njih, inspirisan tim omamljujućim mirisom, može i da oživi. Onda gledajte šta ćete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.