U trendu

Misterija konačno razrešena: Zašto je ženama uvek hladnije nego muškarcima

Razlika u hormonskom statusu doprinosi tome da muškarci i žene imaju različite temperature tela

Sigurno ste primetili da je ženama uvek hladnije nego muškarcima. Na ovaj fenomen mnogi naučnici su pokušali da nađu odgovor. Ispostavilo se da je razlog vrlo jednostavan i mogao bi da objasni frazu „hladne ruke, toplo srce“, prenosi The Sun.

Istraživanje medicinske škole Univerziteta Merilend potvrdilo je da je ženska temperatura tela viša od muške. Iako bi mnogi pomislili da bi zbog ovoga ženama trebalo da bude toplije, greše. Kada je telo naviknuto da mu bude toplo, zbog viška temperature, hladan vazduh je toplom telu još hladniji.

Temperatura tela je još viša ako žena koristi antibebi pilule jer su u pitanju hormonske pilule, a hormoni utiču na temperaturu tela iako mi to ne primećujemo.

Žene imaju manje mišićne mase od muškaraca pa čak i kada imaju identičnu kilažu. Mišići stvaraju više toplote od telesne masti i tako doprinose dobrom funkcionisanju metabolizma.

Takođe, razlika u hormonskom statusu doprinosi tome da muškarci i žene imaju različite temperature tela.

Ženski estrogen i progesteron doprinose temperaturi tela i kože. Estrogen širi krvne sudove na rukama i nogama i zbog toga se veći deo toplote kod žena zapravo troši. Progesteron može da izazove sužavanje krvnih sudova na koži, što znači da će manje krvi teći u neka područja u telu kako bi unutrašnji organi bili topliji i to je zapravo objašnjenje zašto je ženama hladnije nego muškarcima, prenosi Avaz.ba.

Hormonski status kod žena se menja u toku meseca u zavisnosti od ciklusa. Upravo su hormoni krivci za to zašto su ženama šake, stopala i uši konstatno hladnije za tri stepena od ostatka tela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar