Misterija ‘leta 19’: Pet aviona nestalo u istom danu na istom mestu, nikada nisu pronađeni

Autor i istoričar Žil Milton u svoj knjizi „Fascinantne fusnote iz istorije“ tvrdi da je otkrio istinu o jednoj od najvećih svetskih misterija u istoriji avijacije, a to je nestanak pet američkih aviona iznad Atlantika pre više od sedamdeset godina.

Sve je počelo kao rutinski trening let. U poslepodnevnim satima 5. decembra 1945. godine, pet bombardera poleteli su iz mornaričke baze Fort Lauderdale na Floridi. Svih pet aviona bili su poznati po imenu „Let 19“ i krenuli su na vežbu koja je trebalo da traje tri sata. Međutim, kada su došli na područje Bermudskog trougla, stvari su krenule po zlu.

Poruka koju je kontrola leta dobila tog kobnog 5. decembra 1945. godine bila je zaista neobična.

„Sve izgleda čudno, kao da smo ušli u belu vodu. Potpuno smo se izgubili“, javio je jedan pilot.

Nakon tih reči čulo se samo pucketanje i tišina, a pet aviona na „Letu 19“ nestali su bez traga. Izgubili su se iznad Atlantskog okeana, na području „Bermudskog trougla“.

Njihov slučaj postao je poznat kao jedan od najvećih misterija, jer nikada nije pronađena nijedna olupina aviona, kao ni tela pilota. Ukupan broj žrtava bio je 14.

Ali, ovoj bizarnoj priči tu nije kraj. Nakon ovih pet aviona koji su nestali, svaki se trag izgubio i avionu koji je krenuo u potragu za njima, a u kojem je bilo 13 članova posade i spasilaca.

Nakon njih, između 1948. i 1949. godine još tri letelice nestale su na tom području. Misterija se pojavio i oko jahte Connemara IV, koja je takođe nestala, ali je naknadno pronađena, ali bez ijednog člana posade.

U svojoj knjizi Milton tvrdi da bi istina o nestalim avionima i Bermudskom trouglu konačno mogla biti otkrivena, piše Telegraph.

U vreme kada su avioni nestali u fokusu istrage bio je poručnik Čarls Tejlor, iskusni pilot s višegodišnjom karijerom instruktora letenja. Svaki njegov učenik koji je bio deo ekipe Leta 19, imao je barem 300 sati letenja, a niko od njih nikada nije prijavio da je imao problem na svom letu.

Milton ističe da delovi razgovora koji su se odvijali preko radio uređaja zabeleženih oko 15.40 mogu otkriti šta se dogodilo onog dana kada je nestalo pet aviona.

„Ne znam gde se nalazimo. Sigurno smo se izgubili nakon zadnjeg okretanja“, rekao je preko veze jedan od članova posade, na šta mu je poručnik Tejlor odgovorio: „Oba moja kompasa ne rade. Pokušaću nekako da pronađem Fort Lauderdale.“

Nakon toga čuo se glas još jednog člana posade koji je očigledno prvi shvatio da su se izgubili.

„Kada bismo znali gde je zapad mogli bismo da se vratimo kući“.

U tom trenutku u Fort Lauderdaleu su shvatili da se avioni s Leta 19 nalaze severno od Bahama, kilometrima od kopna i počela je da ih hvata panika.

O poslednjim minutima se samo nagađa

U 18.20 opet se može čuti glas poručnika Tejlora.

„Moramo izbaciti sve nepotrebno iz aviona. Kada prvi padne ispod deset litara goriva, svi padamo!“

O poslednjim minutima Leta 19 sve je ostalo na nagađanjima. Uprkos vrlo opsežnoj potrazi, avioni nikada nisu pronađeni. Veruje se da su pali u more i završili na dnu okeana. Američka mornarica odmah je pokrenula istragu, a za avion koji ih je krenuo u potragu se veruje da je eksplodirao u zraku.

Što se tiče pet aviona, smatra se da je reč o ljudskoj grešci, kao i činjenici da im iz nekog razloga kompasi nisu radili. Zaključeno je da je Tejlor pogrešio kada je mislio da se nalaze iznad Florida Keysa, a ta njegova pretpostavka dovela je do toga da su se sve više udaljavali od kopna, umesto da su mu se približavali. Kako su svi pratili Tejlora, usred okeana su ostali bez goriva i završili na dnu mora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.