U trendu

Mnogi ovo ne znaju: Kako se Njegoš zapravo zvao?

Vladika Petar II Petrović Njegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

Čak i ljudi slabo upućeni i zainteresovani za istoriju srpskog naroda, znaju bar osnovne faktografske odrednice vezane za Petra Petrovića Njegoša i njegova dela.

Pesnik, vladika i vladar svojom zaostavštinom i danas izaziva divljenje, ali razna svojatanja, poricanja i rasprave i interpretacije. Njegov značaj ogleda se ne samo u istoriji, već i u književnosti, religiji i filozofiji.

Prema sačuvanim istorijskim izvorima, ali i usmenom predanju koje u ovom slučaju nije u oštroj oprečnosti sa sačuvanim dokazima, porodica Petrović-Njegoš poznata je vekovima.

Prvi podaci o njihovom poreklu sežu do srednjeg veka. Sitni vlastelin Herak Heraković, savremenik despota Đurđa Brankovića, pominje se 1441. godine. Sam Njegoš, isticao je pak da je njegov najstariji poznati predak bio podanik kralja Stefana Uroša III (Stefana Dečanskog). Usmena predanja porodične istorije, ali i mnogi istraživači koji su se bavili genezom njeguških Petrovića, saglasni su da ova porodica vodi poreklo iz centralne Bosne, okolnine Travnika. Nakon osmanskog osvajanja Bosne, njeni članovi pokrenuli su niz migracija. Jedno vreme pre dolaska na područje stare Crne Gore bili su nastanjeni u nevesinjskoj visoravni.

U oba regiona, i Bosni i Hercegovini do danas sačuvala su se imena i toponimi koji sugerišu na kult i stara prebivališta porodice Petrović-Njegoš.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.