U trendu

Monika Beluči otvara FEST (VIDEO)

Monika Beluči i film Emira Kusturice „Na mlečnom putu“ otvoriće u beogradskom Sava centru 24. februara 45. Medjunarodni filmski festival FEST na kome će  biti prikazano 95 premijernih filmova, rečeno je danas u Skupštini Beograda.

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić rekao je da će publika u glavnom programu moći da vidi 15 filmova iz 12 zemalja, poznatih autora kao što su Haim Tabakman, Argiris Panimitropulos, Djuzepe Pičoni, Kiril Serebrenikov, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Hana Jušić, Damjan Kozole i drugi.

„Biće prikazani filmovi najrazličitijih tema. Svakako nameću se filmovi koji se bave zlom i najvećom pošasti
današnjeg sveta – terorizmom, kao što su sirijsko-iračka koprodukcija ‘Crni vetar’ i holandski film ‘Lajla M’ o tinejdžerki koja završava u centru za obuku ISIS-a.  Ali nude se i dijametralno suprotni filmovi kao što je češki film ‘Učiteljica’ i grčki film ‘Toplotni udar'“, rekao je agenciji Beta Pantelić.

U takmičarskom programu „Granice“ biće prikazano osam subverzivnih filmova iz Južne Koreje, SAD, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana i Meksika.

Za glavnu nagradu u nacionalnoj selekciji konkurišu filmovi srpskih režisera Bojana Vuletića, Luke Bursaća, Danila Bećkovića, Dana Komljena, Tamare Drakulić, Filipa Kovačevića i Miloša Radovića.

Na Fest klasiku ove godine biće prikazani dokumentarci o Abasu Kjarostamiju i Stenliju Kjubriku, restaurisane kopije filmova „Oči Čornije“ i „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“ film iz 1932.godine, a biće predstavljena  i novoizradjena kopija  kultnog filma „Skupljači perja“, pedeset godina nakon njegove svetske premijere u Kanu.

Publika će do 5. marta, kada će na svečanom zatvaranju biti prikazan film „Tišina“ američkog režisera Martina Skorsezea, moći da vidi najbolje filmove sa svetskih festivala i gotovo sve favorite za Oskara.

Jugoslav Pantelić rekao je da su ovogodišnji dobitnici nagrade „Beogradski pobednik“ poznati španski režiser Karlos Saura i glumac Ljubiša Samardžić.

Predsednik žirija ovogodišnjeg FEST-a je režiser Srdan Golubović, a predsednik žirija za najbolji srpski film je hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Direktorka Centra beogradskih festivala Nataša Ilić rekla je agenciji Beta da će tokom FEST-a u Beogradu boraviti oko 40 poznatih filmskih stvaralaca i da se očekuje da će filmove na FEST-u videti oko 100.000 gledalaca.

„Ove godine grad Beograd je izdvojio 24 miliona dinara, pet miliona više nego prethodne godine i verujemo da su ljudi iz direkcija sigurno zadržali kvalitet FEST-a po kome je Beograd poznat u svetu“, rekla je Ilić.

Ona je sa posebnim zadovoljstvom istakla  da će FEST otvoriti „prelepa Monika Beluči“ i da će „zbog najlepše glumice ovih vremena otvaranje FEST-a biti spektakularno“.

Gosti ovogodišnjeg FEST-a biće poznati reditelji Hju Hadson i Fernando Trueba, Nevio Marasović, glumci Gordan Bogdan i Janko Popović, Danilo i Rade Šerbedžija, kao i Karlos Saura kome će biti uručena nagrada Beogradski pobednik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.