MUP: Internet prevarama firme oštećene za više od milion evra

Foto: blickpixel/Pixabay.com

Policija je danas upozorila na sve veći broj internet prevara na štetu privrednih subjekata, a do sada je utvrđeno da je na desetine srpskih preduzeća oštećeno za više od milion evra.

Pripadnici MUP u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala su upozorili da se presreću elektronske poruke koje privredni subjekti sa područja Srbije razmenjuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom se otvaraju lažni nalozi za elektronsku poštu, sa promenjenim slovnim ili brojčanim karakterima.

Počinioci prevara se potom predstavljaju kao zaposleni u stranoj kompaniji sa kojom pravni subjekti iz Srbije već imaju poslovnu saradnju i ugovaraju poslove.

Nakon ugovaranja, navodi se u saopštenju MUP-a, oni šalju lažne profakture za uplatu, sa promenjenim instrukcijama za plaćanje.

Do sada je utvrđeno da je na taj način na desetine srpskih preduzeća oštećeno za više od milion evra, a najugroženija su mala i srednja preduzeća.

U saopštenju se apeluje na predstavnike privrednih subjekata da prilikom transakcija obrate pažnju da li je došlo do iznenadnih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcije za plaćanje, kao i da provere ispravnost izmenjenih podataka.

Pripadnici MUP-a, dodaje se, kroz intenzivnu međunarodnu policijsku saradnju rade na prikupljanju relevantnih dokaza i identifikovanju počinilaca navedenih krivičnih dela.

(Tanjug)

Jedan komentar

  • Boško

    Po kom to zakonu MUP presreće elektronske poruke koje dolaze iz inostranstva, ovim su sve rekli. Kontrolišu oni sve poruke i to bez dozvole Suda, a zna se šta je potrebno za to. Gospodo građani i građanke, ne brinite, nećete biti prevareni, naša milicija misli na vas i danju i noću.

Ostavite komentar