Muška čokolada

Jedna neverovatna vest došla je ovih dana sa Malte. Ovoga puta sve se zakuvalo oko najslađe poslastice na svetu. Naravno, u pitanju je čokolada. Evo šta se zapravo dogodilo na Malti. Reklama za čokoladu u kojoj se navodi da taj proizvod nije za devojčice povučena je iz elektronskih i pisanih medija. Sve to dogodilo se posle žalbe Nacionalne kompanije za promociju jednakosti polova.

Komisija je procenila da je reklama za čokoladu po imenu „jorki“, inače proizvod čuvene firme „Nestl“, uvredljiva i diskriminatorska. Direktorka komisije izjavila je da je dobila veliki broj žalbi žena kojima se nije dopao ovakav način reklamiranja ove čokolade. Komisija je saopštila i da bi volela da upotrebljene reči – nije za devojčice, budu uklonjene sa ambalaže.

Međutim, pošto je reč o uvoznom artiklu, koji se u takvom pakovanju prodaje i u Velikoj Britaniji, to nije bilo moguće učiniti. Prema mišljenju komisije, u sredini kao što je Malta, gde je ravnopravnost polova tek u embrionalnom stadijumu, ovakva vrsta publiciteta je i više nego štetna. Na ovakav način čokolada na Malti stigla je i do samog suda. Presuđeno je protiv nje, a u korist Komisije za promociju jednakosti polova.

Po svemu sudeći, izgleda da Maltežanke neće imati prilike da probaju ovu mušku čokoladu, a izgleda da tu priliku neće imati ni Maltežani. Da li je u konkretnom slučaju zaista i bilo povređeno žensko pravo na ravnopravnost polova – utvrdio je malteški sud, kao što sama vest i kaže. Takođe se ne navodi ni da li sporna čokolada poseduje i neke specifične ukuse i arome zbog kojih bi bila manje poželjna za ženski svet, ili je u pitanju bio čisto marketinški potez kompanije „Nestl“. Ipak, izgleda da ostatku Evrope ne smeta ovakva vrsta reklame i verovatno da u ovoj „ozloglašenoj“ čokoladi mogu da uživaju i žene i muškarci podjednako.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.