U trendu

Na današnji dan 11. maj

Na današnji dan 11. maja 1904. rođen je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. veka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela (Louis Bunuel) „Andaluzijski pas“ i „Zlatno doba“.

330 – Rimski car Konstantin I Veliki proglasio je grčki grad Vizant za novu prestonicu Rimskog carstva. Grad koji je po njemu nazvan Konstantinopolj (Carigrad) osvojili su Turci 1453. i kao Istanbul bio je prestonica Otomanskog carstva do 1923.

483 – Rođen je vizantijski car Justinijan I Veliki, koji je tokom vladavine (od 527) nastojao da obnovi jedinstvo Rimskog carstva sa sedištem u Carigradu. Zaslužan je za kodifikaciju rimskog prava.

1686 – Umro je nemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike (Otto von Guericke). Prvi je demonstrirao vakuum, izumeo je vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

1745 – Francuske trupe pobedile su Britance u bici kod Fontenoa i preuzele Holandiju od Austrije.

1778 – Umro je engleski državnik Vilijam Pit Stariji (William Pitt the Elder), jedan od pokretača Sedmogodišnjeg rata (1756-63) posle kojeg je Britanija postala kolonijalna sila.

1824 – Britanske snage preuzele su Rangun u Burmi.

1867 – Londonskim ugovorom zagarantovana je samostalnost i neutralnost Luksemburškog Vojvodstva.

1896 – Rođen je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom („Simfonija orijenta“, „Haos“, „Heliofonija“, „Simfonijski ep“).

1888 – Rođen je američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pesma „Vajt Krismes“ ubraja se i danas u bestselere američkog tržišta ploča.

1931 – Propast najveće austrijske banke Kredit-Anstalt označila je početak finansijskog kolapsa centralne Evrope.

1949 – Sijam je promenio ime u Tajland; Izrael je primljen u UN.

1968 – U nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata sa policijom, francuski premijer Žorž Pompidu (Georges Pompidou) učinio je ustupke studentskim zahtevima.

1973 – Uspostavljeni su diplomatski odnosi Savezne Republike Nemačke i Demokratske Republike Nemačke, čime je okončano razdoblje nepriznavanja DR Nemačke kao suverene države.

1981 – Umro je popularni rege pevač Bob Marli (Marley).

1987 – Indijski premijer Rađiv Gandi (Rajiv Gandhi) stavio je Pendžab pod federalnu kontrolu zbog pobune Sika.

1988 – U Moskvi je umro britanski novinar i dvostruki agent Harold Adrijan Rasel, „Kim“ Filbi (Adrian Rušell, Philby), jedan od najuspešnijih špijuna u sovjetskoj obaveštajnoj službi.

1992 – Zbog umešanosti jugoslovenske vojske u sukobe u Bosni, ministri inostranih poslova EZ doneli su odluku da povuku ambasadore iz Beograda i zatražili suspendovanje članstva SR Jugoslavije u OEBS-u.

1992 – Tokom pozorišnih susreta „Joakim Vujić“ u Kruševcu umro je srpski glumac Jovan Milićević.

1996 – Američki putnički avion DC-9 se srušio u močvaru Everglejds na Floridi ubrzo po poletanju s aerodroma u Majamiju. Poginulo je svih 110 putnika i članova posade.

1997 – Superkompjuter kompanije IMB „Duboko plavo“ pobedio je svetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.

2000 – Indija je dočekala svog milijarditog stanovnika – u državnoj bolnici Safdarjang u Nju Delhiju rodjena je devojčica.

2002 – Umro je Džo Bonano (Joe Bonanno) poznat pod imenom „Džo Banana“, jedan od osnivača američke mafije, koji nikada nije osudjivan tokom desetina godina koliko se nalazio na čelu „pet porodica“ koje su se bavile organizovanim kriminalom.

2003 – Potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović izabran je za predsednika Crne Gore. Drugi predsednički mandat osvojio je na izborima 6. aprila 2008, a treći 2013. godine.

2004 – Umro je Fil Gerš (Phil Gersh) jedan od najpoznatijih holivudskih agenata, koji je decenijama zastupao vodeće holivudske zvezde, uključujući Hemfrija Bogarta (Hemphery), Dejvida (David) Nivena i Džejmsa Mejsona (James Mason).

2006 – Umro je Flojd Paterson (Floyd Patterson) nekadašnji svetski šampion u teškoj kategoriji, koji je 1956. u 21-oj godini nokautirao Arčija Mura (Archie Moore) i tako postao najmladji bokser koji je ikada stekao tu titulu.

2008 – Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova dobila je Koalicija za evropsku Srbiju – Boris Tadić, koju predvodi Demokratska stranka.

2010 – Dejvid Kameron, lider Konzervativne partije, postao je novi britanski premijer nakon što je kraljica Elizabeta II prihvatila ostavku laburiste Gordona Brauna, dotadašnjeg premijera.

2013 – Najmanje 17 osoba je ubijeno, a više desetina ranjeno tokom izbornog dana u Pakistanu. Izbori u Pakistanu održani su pored upozorenja talibana koji izbore smatraju neislamskim, da će bombaškim i oružanim napadima širom zemlje upozoravati birače da ne glasaju kako bi izbegli krvoproliće.

2016 – Korupcija godišnje proguta više od dva odsto ukupnog svetskog bogatstva, odnosno na mito se svake godine potroši izmedju 1.500 i 2.000 milijardi dolara, navodi Medjunarodni monetarni fond (MMF).

2021 – U oružanom napadu u gimnaziji u Kazanju, Rusija, ubijeno je osam osoba. Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je hitno preispitivanje propisa o nošenju oružja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.