Na-Na u svemiru

Ko će sledeći u kosmos posle Denisa Tita? NASA nije bila raspoložena za eksperimente, pa je ovaj (pre)bogati američki biznismen našao partnere u Rusima, i tako postao prvi „svemirski turista“. Rusima se svidelo da letove naplaćuju 20 miliona dolara – samo šteta je što ne mogu da pokupe više „letača“ odjednom, i umnože zaradu. Ipak, tako će nešto biti moguće za oko dve godine, kada svemirska stanica Alfa, cilj svemirskih turista, bude proširena još nekim modulom.

NASA je odbila Denisa Tita sa obrazloženjem da može da ugrozi bezbednost misije i ometa naučna istraživanja i rad na stanici – tamo se ne „planduje“, tamo mora da se „šljaka“. Nije to mesto za turiste. Rusi, opušteniji od svojih kolega kapitalista, vole da spoje ugodno sa korisnim. Njima Amer nije smetao. Šta kaže na sve to NASA? Kasno je za kajanje, sada u istom „loncu“ sa Rusima, partneri u osvajanju kosmosa, moraju da trpe njihovo „neozbiljno“ ponašanje.

Ajde američki biznismen, ali sad su baćuške naumile da na svemirsku stanicu pošalju i jednog člana ultrapopularne ruske grupe Na-Na. Momci predstavljaju verziju onoga što se na zapadu zove boy band: umeju da igraju, pevaju i sviraju, a naročito ih vole devojčice u ranom pubertetu. Oni vole i avanture: svirali su u Čečeniji, u Azejberdžanu za vreme građanskog rata, i Jugoslaviji u vreme NATO bombardovanja. Spremni su za novo uzbuđenje: put u kosmos.

Četvorka se trenutno nalazi na lekarskim pregledima, kojima će utvrditi ko je od njih najpogodniji za „turističko putovanje“ vredno 20 miliona dolara. Kada jedan od njih bude odabran, moraće da prođe najmanje šest meseci psiho-fizičkih priprema. Na-Na planiraju da zajedno sa svojim članom u svemiru, odsviraju i dobrotvorni koncert, a sve uz pomoć savremene tehnologije. Postoji „mali“ tehnički problem koji ne znamo kako će biti rešen: kašnjenje signala iz svemira od nekoliko sekundi. Ali ko mari za takvu sitnicu kada je u pitanju istorijski događaj – prvi kombinovani, zemaljsko-svemirski koncert.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.