Nagrada za najbolesnijeg takmičara

„Reality show“ programi – koji su poslednjih godina osvojili mnoge televizijske kanale i Internet i stigli i do naših malih ekrana – za neke su neodoljiva zabava, a za druge vid zadovoljavanja „niskih strasti“ i još jedan od vidova zaglupljivanja ionako „zombirane“ i prezasićene televizijske publike. Model za ovakvu vrstu emisija osmišljen je u Holandiji, 1999. godine, kada je kompanija Endemol započela produkciju prvog Big Brother serijala, koji je emitovan na maloj lokalnoj televiziji Veronika.

U pitanju je bila jednostavna ideja: nekoliko učesnika dobrovoljno je bilo zatvoreno u određen prostor i neprekidno su ih snimale kamere. Od tog materijala se, svakodnevno, montiralo oko 50-60 minuta i prikazivalo televizijskim gledaocima. Kasnije je koncept proširen i na Internet: za razliku od televizije, publika je ovde imala priliku da uživo, 24 časa dnevno, prati život „zatvorenika“. Zbog svoje dokumetarne prirode, žanr je dobio naziv reality show.

U nebrojenim „inkarnacijama“ osnovnog zapleta, gledaoci širom sveta mogli su da posmatraju zgodne devojke u bikinijima koje svake nedelje u vili u kojoj su „zatočene“ dočekuju „dečka nedelje“ (Nemačka – „Devojački kamp“), vrlo debele muškarce i žene koji se iz petnih žila trude da smršaju što više kilograma, ne bi li zaradili toliko zlata (Holandija – „Velika dijeta“), mladiće i devojke u kući koji, jedno po jedno, ispadaju iz igre, da bi na kraju ostao samo jedan, idealan par, koji, kao nagradu, dobija kuću u kojoj se nalazi i tri miliona franaka (Francuska – „Priča iz potkrovlja“), parove koji se nalaze na izolovanom ostrvu, i koje zgodne striptizete i masažeri pokušavaju da zavedu i posvađaju (SAD – „Ostrvo iskušenja“)…

Očekivano, kablovski kanali „za odrasle“ žanr su obogatili „tvrdim“ verzijama, u kojima se „zatočenici“ intimiziraju do besvesti, a pobeđuje onaj učesnik koji to uradi sa najviše osoba i na najmaštovitiji način. Najavljeni su i serijali u kojima jedna žena, raspoložena za veštačku oplodnju, dane i noći provodi sa deset muškaraca, tragajući za svojim „donorom na belom konju“, kao i kosmički „reality show“, koji će se dešavati na Internacionalnoj svemirskoj stanici „Alfa“.

Za one koji smatraju da je ovakva zabava „bolesna“, potvrda njihovog stava stići će u obliku doslovce bolesnog serijala u kom učesnici, zatvoreni u kuću i bez dodira sa spoljnim svetom, pokušavaju da obole od što više bolesti i tako osvoje nagradu! Ovako nešto priprema britanski digitalni kanal E4, koji je započeo audiciju, tragajući za kandidatima koji će pokušati da zarade šugu, prehladu, neku veneričnu bolest, ili sve to zajedno. Organizatori „umiruju“ buduće učesnike, tvrdeći da će stalno biti pod nadzorom lekara, koji, citiramo, neće dozvoliti bolesti opasne po život.

Zabavno-bizarno-morbidni linkovi:

  • Veliki Brat posmatra bludne radnje
  • Devojački kamp
  • Velika dijeta
  • Priča iz potkrovlja
  • Ostrvo iskušenja
  • Želim tvoju bebu!
  • Veliki Brat vas posmatra i u svemiru

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.