U trendu

Najdublja veštačka rupa na Zemlji pokrivena samo – zarđalim poklopcem (foto, video)

Najdublja veštačka rupa na Zemlji duboka je 12.192 metra od površine, a prekrivena je samo jednim zarđalim metalnim poklopcem još iz vremena Sovjetskog saveza, piše “San”.

Rusku superduboku bušotinu Kola napravili su Sovjeti u ime nauke, kako bi saznali više o tome šta se nalazi ispod naših stopala. Stoga su kopali u nedogled. Projekt bušenja Zemljine površine počeo je blizu Murmanska sedamdesetih godina, kad su sovjetski naučnici želeli da ispitaju Zemljinu koru.

U periodu od dve decenije iskopali su više od 12 kilometara, međutim morali su da obustave bušenje 1992, jer je temperature bila oko 180 stepeni Celzijusovih, što je bilo toplije nego što su naučnici predvideli.

Stručnjaci tek treba da shvate kako da prevaziđu ovu temperaturnu prepreku ako žele da buše dalje, a da ne unište svoju opremu u tom procesu. Ni do sada nisu bušili nizašta, već su došli do više naučnih otkrića. Tako su otkrili vodu na 12 kilometara ispod površine, uprkos prethodnim uverenjima da je to nemoguće.

Pronašli su i 24 nove vrste dugo izumrlih ćelijskih organizama i došli do kamenja starog 2,7 milijardi godina.

https://twitter.com/alssst/status/1017180422760026112

Superduboka bušotina Kola ima prečnik od 23 centimetra, a njen metalni poklopac je zavaren, pa niko ne može da upadne unutra. Lokalni stanovnici kažu da je rupa toliko duboka da mogu da čuju vrištanja ljudi koje muče u paklu, zbog čega su je i nazvali “bunar za pakao”, prenosi Blic.

Ako bi upali u tu rupu, trebalo bi vam 3,5-4 minute da padnete na dno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.