Najkontroverzniji zid

Čuvenog zida u Berlinu odavno više nema. Danas mnogobrojni turisti koji tamo odu nastoje da za sebe uzmu po koje parče i tako imaju i parče prave istorije. Naravno, to je zabranjeno, a zbog ovakvih turista sada tamo postoje i čuvari. Međutim, jednom čoveku, čiji je identitet ostao tajna, to je pošlo za rukom. Ipak, on je to svoje zadovoljstvo i dobro platio.

Jedino preostalo parče Berlinskog zida, dugačko 29 metara, bilo je ponuđeno na prodaju 11. decembra prošle godine. Nadmetalo se za komad zida od armiranog betona koji pokriva površinu od 650 kvadratnih metara i nalazi se u blizini železničke stanice Nordbanhof.

Licitacija je počela od 75.000 evra, kako je saopštila aukcijska kuća Dojče Grundsiksaukcion. Pobednik je dobio deo zida i teren na kojem se on nalazi, ali pošto je Berlinski zid zaštićen kao istorijski spomenik, on ostaje tamo gde jeste već sada, kao što je rekao direktor aukcijske kuće Hans Peter Pletner.

Šta se zapravo desilo na samoj aukciji? Misteriozni kupac sa zelenom kapom postao je novi vlasnik ostatka dela Berlinskog zida, pošto je pobedio sve svoje suparnike na aukciji. Pobedio ih je tako što je ponudio 174.000 evra. Po uspešnom završetku nadmetanja, brzo se iskrao na zadnja vrata, ne želeći da oda svoj identitet.

Betonski zid dugačak 29 metara i visok tri metra stoji u centru Berlina kao podsetnik na protekle godine hladnog rata, kada je grad bio podeljen na komunistički istočni Berlin i kapitalistički zapadni Berlin. Zid je pao 1989. godine, što je bilo rezultat prodemokratskog pokreta. To je ujedno bio znak da je hladni rat završen. Ceo zid je praktično okružio ono što se tada zvalo zapadni Berlin. Veruje se da je više od 230 ljudi poginulo u pokušajima da pređu preko zida za vreme ove zabrane.

Misteriozni kupac neće moći da pomeri niti da podeli na delove sada već svoje parče zida, jer za to nema dozvolu. U svakom slučaju, ima deo nemačke istorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.