Najnovije istraživanje: Žene sa većom zadnjicom nisu samo inteligentnije, već i zdravije

Pokazalo se da velike zadnjice – osim što su u modi i izgledaju dobro – mogu biti dobre za žene u više aspekata. Istraživanje (koje je analiziralo podatke 16.000 žena) koje je sproveo Univerzitet u Oxfordu otkrilo je da žene sa zadnjicom većom od proseka nisu samo inteligentnije, nego su i posebno otporne na hronične bolesti.

Profesor Konstantinos Manolopulos, vodeći naučnik studije i počasni konsultant za endokrinologiju u bolnici Queen Elizabeth Birmingham, rekao je: „Ideja da je distribucija telesne masti važna za zdravlje poznata je već neko vreme. Ipak, tek nedavno se pokazalo da masnoća na bedrima i veliki obim kukova podupiru zdravlje; ta donja telesna masnoća sama po sebi štiti“.

Velika zadnjica takođe pogoduje niovu leptina u ženskom telu, hormona koji je odgovoran za regulaciju težine, te dinopektinu, hormonu koji deluje protivupalno, za zdravlje srca i protiv dijabetesa, piše Miss7.

Osim toga, masno tkivo zadnjice zadržava štetne masne čestice i sprečava kardiovaskularne bolesti.

Treba napomenuti da masnoće na stomaku, salo u gornjem delu tela i gojaznost – ne treba brkati s većim zadnjim delom – nisu zdravi i mogu dovesti do niza zdravstvenih problema kao što su visoki krvni pritisak, dijabetes i visoki holesterol.

„Ne možemo samo reći da se moraš osećati ugodno s onim što imaš“, rekla je dr. Tifani Pauel iz Southwestern Medical Centra Univetrziteta Texas u Dallasu.

„Moramo doista naglasiti direktnu vezu između gojaznosti, faktora rizika i kardiovaskularnih bolesti. Moramo pomoći ljudima da shvate da, uprkos tome što voliš svoj izgled, izložena riziku. Hodamo po tankoj liniji pomažući ljudima da shvate uticaj gojaznosti, a da se ne osećaju loše zbog sebe.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)