Najpopularnije ime za devojčice na svetu, omiljeno je i u Srbiji: Poruka koju nosi je snažna

Ovo ime na svim jezicima zvuči isto i predivnog je značenja

Trenutno najpopularnije ime na svetu za devojčice – Sofija, lako se izgovara na mnogim jezicima, a znači mudrost.

Do tog zaključka došla je američka stručnjakinja za imena Laura Vatenberg, koja navodi da su Meksiko, Italija, Rusija i Amerika među zemljama sa najviše devojčica koje nose ovo ime.

“Neverovatno je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči isto. To svakako govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi”, kaže Vatenberg.

Meksiko, Rusija, Argentina, Italija, Švajcarska, Estonija, Čile i Slovačka su zemlje u kojima roditelji svojim devojčicama najčešće daju ime Sofia. Ovo ime je među tri je najpopularnija imena u čak 20 zemalja.

Ovo ime je i u Srbiji popularno. Do 2000. godina malo devojčica u Srbiji je nosilo ovo ime, ali trebalo je samo šest godina da postane omiljeno. I tako, od 2016. do 2022. godine Sofija je najčešće žensko ime u našoj zemlji.

Reč je o jednom od najstarijih imena, koje se pojavljuje još u antičkoj Grčkoj. Potiče od grčke reči Σοφία (Sophía), što znači „mudrost“, „znanje“, „veština“.

Takođe, veruje se da je ime poteklo od reči philosophia, što znači znanje, rad, mudrost, pamet. Opisna značenja imena Sofija su i žena koja je oličenje pameti i znanja, ljubav prema mudrosti.

O tome koliko je staro ime govori i činjenica da u Ohridu postoji crkva Svete Sofije, za koju se pretpostavlja da je nastala u 10. veku, što govori o tome koliko je ovo ime dugo na Balkanu.

Neki etimolozi tvrde da su iz imena Sofija (ili Sofia) nastala dva takođe popularna ženska imena – Sonja i Sanja.

(Danas.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.