U trendu

20 najpopularnijih imena za dečake i devojčice u Srbiji koja nose moćna značenja

Najpopularnije ime u 2021. godini je ujedno i najpopularnije ime na celoj planeti, a to je Sofija. Što se dečaka tiče najpopularnije je ime je Luka, što je takođe internacionalno ime, navodi Republički zavod za statistiku.

Od najranijih vremena, ime je predstavljalo znak koji nosimo tokom čitavog života. Zato je uvek tu ono večito pitanje koje ime biste odabrali za devojčicu, a koje za dečaka?

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, sa svim relevantnim podacima o stanovništvu u 2021. godini, jasno se vidi i koja imena su najčešća u Srbiji.

Najpopularnije imena za devojčice u 2022. godini

1. Sofija- ovo ime označava vrlinu i božansku mudrost, mnogi sveci nosili ovo ime, a danas je najpopularnije na svetu.

2. Dunja– jedno od najpopularnijih staro-slovenskih imena u Srbiji i u zemljama regiona. Smatra se da je vlastito ime Dunja u starim vremenima, najčešće davano onim devojčicama koje su rođene u mesecu maju ili junu, jer su to kalendarski meseci kada cvetaju stabla dunje. Takođe, plod dunje je od prastarih vremena simbol zdravlja i lepote, pa su roditelji davali svojoj deci ovakvo ime, kako bi pre svega sve Dunje bile zdrave, lepe, jedre i vesele.

3. Mila– Smatra se da je žensko ime Mila, staro srpsko i pravoslavno ime, a sa značenjem „mila i draga“, i da potiče od srpskog prideva mio.

4. Teodora– Ženski oblik muškog imena Teodor. Ime Teodor potiče iz grčkog „Theodoros“ izvedeno od theos (Bog) i doron (dar) u značenju „dar božiji“. Po narodnoj tradiciji davalo se detetu koga su roditelji dugo i željno očekivali, pa ima ga napokon Bog dao.

5. Sara– Ime hebrejskog porekla sa značenjem- kneginja, vladarka, žena visokog ranga. U Bibliji je Sara žena Avramova. Ovo ime znači i „ona koja donosi sreću, vesela i radosna“.

6. Milica– Ime Milica je naše domaće, staro slovensko ime, i kao što i samo ime govori, značenje je – mila i draga.

7. Tara– Poreklo imena Tara se najčešće povezuje sa imenom planine Tare u Srbiji, odnosno imenom reke Tare u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pa se može prevesti kao – osoba koja je stamena ili pak koja je lepa kao pomenuta reka ili planina.

8. Una– poreklom od latinske reči „una“, a ima značenje – jedna; jedina; unikatna; jedinstvena.

9. Nađa– ono predstavlja izvedenicu ili tačnije hipokoristiku, te umanjenicu, od čestog ženskog ličnog imena Nadežda ili „varijantu“ od imena Nada.

10. Nikolina– kao i njegov muški parnjak, ovo ime ima značenje pobeda; uspeh; osvajanje

Najpopularnije imena za dečake u 2022. godini

1. Luka– muško ime grčkog porekla izvedeno od grčke riječi „luks“ što znači „svetlost

2. Lazar – Ime potiče iz starohebrejskog „el azar“, izvorno iz aramejskog „azarya“ u značenju „Bog je pomoć“.

3. Vasilije – Postoje dve potencijalne etimološke hipoteze o poreklu imena Vasilije: Prema prvoj teoriji, muško ime Vasilije, poreklom je iz grčkog jezika odnosno potiče od reči „basileios“, koja ima značenje – carsko; kraljevsko; plemićko; vladarsko. Druga teorija o poreklu imena Vasilije, pretpostavlja da ime potiče od engleske reči „basil“, koja znači ime biljke bosiljak ili basilika.

4. Stefan– Ime Stefan je grčkog porekla, izvedeno od grčke reči stefanos što znači kruna ili venac.

5. Aleksa– Varijanta imena Aleksandar, Aleksije. Ime potiče od grčkog imena Aleksandros sa značenjem „zaštitnik ljudi“.

6. Bogdan– „dat od Boga“, „Bogom-dan“, „Božiji dar“.

7. Vuk– preneseno značenje imena je – „onaj koji je veliki borac i hrabra osoba“, „onaj koji je zaštitnik slabijih“, „onaj kome nije dobro biti neprijatelj“

8. Filip– Potiče iz grckog „Philippos“ u značenju „ljubitelj (prijatelj) konja“

9. Mihajlo– Pretpostavlja se da je ime poreklom iz staro-hebrejskog jezika, te da potiče od imena „Micha΄el“, a što u bukvalnom prevodu znači- onaj koji je kao Bog.

10. Vukašin– Varijanta imena „Vuk“. Staroslavensko ime izvedeno iz imenice „vuk“ – „derikoža“. U prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, davalo se muškom detetu u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone opasnih zveri.

Ako je suditi po listi imena koja će biti najpopularnija u 2022. godini, u porodilištima širom Srbije na svet će najčešće dolaziti devojčice po imenu Mia i dečaci koji će nositi ime Relja.

Budući roditelji izjasnili su se da će se, ukoliko dobiju devojčicu, najčešće opredeljivati za kratka imena. Mia je na vrhu liste, a za njom slede Ema, Mila, Ela, Lara, Lina, Sofija, Hana, Ana, Lea. Sve više trudnica se izjasnilo da bi ćerki dalo tradicionalno ime Natalija.

Kad je reč o dečacima, najpopularnija imena u 2022. godini biće, osim Relje, još i Mateo, Noa, Emil, Leon, Teo, Matija, Filip, Nikola, Danijel i Luka.

Međutim, dosta ljudi je izjavilo da bi volelo da im dečak nosi ime Dragan, a često su se vodili i rasprave o tome gde su nestala ona stara, tradicionalna imena.

Bilo kako bilo, nove generacije roditelja prate nove trendove, a u gomili kratkih i stranih imena sigurno će se naći i neka Ljubica, Danica, Milan, Petar ili Sava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.