U trendu

Najskuplje meso na svetu košta 6500 dolara: Životinje se hrane pivom i uživaju u masaži i muzici

Masaže, pivo, puštanje klasične muzike… Puno je mitova kako se uzgaja vrhunsko japansko govedo od kog se pravi najskuplje meso na svetu, ali jedno je sigurno – pravi znalci mu ne mogu odoleti.

Wagyu (vagi) doslovno znači japanska krava ili japansko govedo, a odnosi se na četiri pasmine japanskih goveda, od kojih japansko crno govedo sa svojim sortama, zauzima 90% proizvodnje, genetski predisponiranih da daju meso koje sadrži daleko veći postotak omega-3 i omega-6 masnih kiselina, nego što je to slučaj kod običnih goveda, piše portal Volim meso.

Samim tim, sva je Kobe govedina Wagyu, ali naziv Kobe nosi samo ona koja potiče od japanskog crnog goveda, sorte Tajima, a kompletna proizvodnja se, od samog začeća, teljenja pa do klanja odvijala u pokrajini Hyogo, koje je Kobe glavni grad.

Proizvodnja uključuje čitav niz rigoroznih pravila uzgoja, kao i za svu Wagyu, koja osiguravaju meso koje se doslovno topi u ustima, prošarano masnoćom mermerne šare, a vredno stotina dolara po porciji.

Snimak najskuplje wagyu govedine osvanuo je nedavno na TikToku, a njena cena je 6.500 dolara po kilogramu i služi se u samo nekoliko restorana na svetu.

@momentsgang

There’s only a few restaurants around the world that serve this!

♬ Babel – Otnicka

Krave koje uživaju u masaži i klasičnoj muzici?

Jedna od teorija kako je masaža ušla u legendu o Kobe govedini, bazira se na činjenici da u Japanu, u kom tradicionalno manjka prostora, nedostaje i pašnjaka, usled čega su krave prisiljene da borave u zatvorenom prostoru, bez kretanja, što dovodi do ukočenosti mišića, pogotovo zimi. Ako želite mekano meso, morate da opustite mišiće, pa nije isključeno da su japanski farmeri, u tu svrhu, posezali čak i za masažom svojih krava.

Hranjenje pivom je jednako neverovatan podatak kao i masaža, ali kako se kod Wagyu, a posebno Kobe govedine želi postići tačno određena kilaža goveda i razmera masnoće i mesa, a da bi se dobila ona prepoznatljiva mermerna prošaranost, moguće je da je koji od farmera posegnuo za pivom kao aperitivom i tako podstakao apetit svojih krava.

Istina ili mit i masaže i piva, ako su se ikad dogodili, danas su napuštene tehnike.

Specifična prošaranost masnoćom

Zbog specifične prošaranosti masnoćom, koja mesu daje mermerni izgled, Wagyu važi za masno meso.

Međutim, reč je o pasminama koje su genetski predisponirane da proizvode meso s povećanim udelom omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a ukusi su ‘topivi’ u mastima. Otud kod većine ljudi sklonost masnijim jelima, punijeg ukusa.

Budući da je Wagyu sva prošarana masnoćom i mali zalogaj pruža osećaj punog ukusa, dok se fino raspoređena masnoća topi u ustima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar