U trendu

Najstarija na svetu

Najstarija živa osoba na svetu proslavila je svoj 115. rođendan!
Gertrudi Bejns (Gertrude Baines) je priređeno slavlje u bolnici, i to uz muziku, pismo predsednika države i dve torte.
Bejnsova je ispričala da su joj za vreme proslave njeni prijatelji pevali i da je dobila objavu iz Ginisove knjige svetskih rekorda da je priznaju za najstariju osobu na svetu.
"Ko bi pomislio da u Los Anđelesu živi najstarija osoba na svetu?", izjavio je Robert Jang, naučnik i stariji konsultant za Ginisovu knjigu svetskih rekorda. "Živeti tako dug život je kao osvojiti genetsku lutriju."
Gertruda je rođena 1894. godine u Šelmanu, u Džordžiji. Postala je najstarija živa osoba na svetu kada je 115-godišnja Marija de Hesus umrla u Portugalu u januaru ove godine.
Gertrudin lekar je rekao da je ona imala samo dve primedbe.
"Prvo, ne voli slaninu. Nije dovoljno hrskava. A druga stvar koja je muči je njen artritis u kolenima. Rekla je da ona za svoj dugi život može da zahvali Bogu, tome što nikada nije pila alkohol, nikada nije pušila cigarete i nikada se nije glupirala."
Njen otac, crnac rođen 1863. godine, dve godine pre kraja američkog građanskog rata, bio je rob. Gertruda je nadživela celu svoju porodicu. Njena jedina ćerka umrla je od tifusa veoma mlada.
Bejnsova se pojavila i na lokalnoj televiziji u novembru prošle godine, kada je glasala za predsednika Obamu. Ona kaže da je glasala za njega "jer se on zalaže za prava ljudi druge boje kože".
Gertruda kaže da ona nikada nije pomislila da će da doživi da crnac bude predsednik Amerike. Rekorderka je dobila i rođendansku čestitku od Baraka Obame.
Gertruda je radila kao sobarica u Državnom univerzitetu u Ohaju sve do penzije, a preko 10 godina živi u bolnici u Los Anđelesu.
Od 1986. godine, izuzev perioda od 44 dana, titulu najstarije osobe na svetu drže žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)