Najstarija poruka u boci poslata pre 108 godina

Poruka u boci poslata pre 108 godina i pronadjena na jednoj nemačkoj plaži potvrdjena je kao najstarija pronadjena poruka te vrste, objavila je britanska laboratorija za morska istraživanja.

Bocu je bacio u Severno more 30. novembra 1906. marinski biolog Džordž Parker Bider, a u njoj je bila poštanska karta na kojoj se poručuje onom ko je nadje da vrati bocu laboratoriji za morska biološka istraživanja u Plimutu (MBA), a da će za to dobiti jedan šiling.

Britanska laboratorija je upravo objavila da je boca koju je na plaži našla jedna nemačka penzionerka u aprilu 2015, 108 godina i 138 dana od kada je bačena u vodu, najstarija poruka u boci ikad pronadjena.

Prethodni rekord za takvu jednu bocu koji je registrovala Ginisova knjiga rekorda bio je 99 godina i 43 dana.

„U poruci je traženo od pronalazača da napiše mesto gde je boca pronadjena, da li je pronadjena u moru, ime broda, i da se vrati Džordžu Parker Bideru u Plimutu za nagradu od jednog šilinga“, rekao je Gaj Barker iz britanske laboratorije. Jedan šilig je predstavljao malu sumu i u to vreme.

Bider je poslao 1.020 flaša s porukama izmedju 1904. i 1906. On je primetio da su se one koje su potonule vraćale na britanske plaže, a one koje su plutale išle ka kontinentu. To ga je navelo da zaključi da su duboke morske struje u Severnom moru išle od istoka ka zapadu.

Kao što je obećano, pronalazačici boce poslato je pismo zahvalnosti i jedan šiling.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.