U trendu

Najveća misterija prošlog veka: Jeziva smrt devet planinara dobija novi epilog (video)

Pre punih 60 godina grupa od devet studenata krenula je na kampovanje u ruskoj planini Ural. Dve sedmice kasnije njihova izmasakrirana tela pronađena su u planini, a nikad nije otkriveno što se s njima dogodilo.

Svi članovi ekipe, u kojoj je bilo sedam mladića i dve devojke, bili su iskusni skijaši i planinari, a kamp su postavili u planini Kholat Syakhl, čije ime na jeziku lokalnih plemena znači Planina mrtvih.

U noći između prvog i drugog februara 1959. godine svi su u velikoj brzini izašli iz svojih šatora i pobegli iz kampa. Niko ne zna zašto su napola obučeni i u velikoj žurbi pobegli u snežnu noć na temperaturi od -30 stepeni.

Samo dvoje od njih devet  izašlo je sa čizmama na nogama, a ostali su pobegli bosi. Niko od njih nije živ dočekao jutro, piše Russia Beyond.

Nazvani su Djatlovljevom grupom, prema njihovom vođi, Igoru Djatlovu.

Strašne povrede

Nakon sedam dana, pošto se niko od njih nije javio svojim porodicama, organizovana je spasilačka misija. Za nestalim planinarima tragali su policija i vojska, a nakon šest dana potrage pronađeni su rastrgani šatori i dnevnici nestalih studenata.

Istražitelji su otkrili da su šatori bili rastrgani iznutra, a studenti su za sobom ostavili sve svoje stvari. Mrtva tela pet planinara pronađena su u šumi, a preostalih četvoro tražili su puna dva meseca.

Na njihovim su telima pronađene stravične povrede. Nekima od njih su nedostajali jezici, usne, oči kao i delovi lica i lobanje. 

Istraga je pokazala da je šest članova grupe umrlo od smrzavanja, a troje je podleglo povredama. Nisu otkriveni nikakvi znakovi prirodne katastrofe, niti je bilo znakova da su se susreli s drugim ljudima. Tragovi u snegu su pokazali da su šatore napustili dobrovoljno. 

Teorije o tome što se dogodilo

Do današnjeg dana nije otkriveno šta im se moglo dogoditi, ali pojavile su se brojne teorije. Jedna od njih tvrdi da su planinare napali domoroci iz plemena Mansi, ali forenzičari koji su radili na slučaju utvrdili su da takve povrede nije moglo da nanese drugo ljudsko biće.

Neki su tvrdili da su za sve krivi tajni eksperimenti, budući da se javila druga grupa planinara koji su u blizini u februaru i martu iste godine navodno videli vatrene kugle i svetlosne mrlje koje su se kretale nebom.

Spominjala su se i natprirodna bića poput Jetija ili zvučne frekvencije koje su u studentima izazivale napade panike tako jake da su polugoli pobegli iz šatora.  

Nova istraga

CNN prenosi da je Rusija 60 godina kasnije odlučila ponovo da pokrene istragu o ovom incidentu. Predstavnik regionalnog tužilaštva Andrej Kurjakov je na konferenciji za novinare rekao da se istražitelji oslanjaju na pomoć prijatelja i porodice pokojnih, kao i na savremenu tehnologiju.  Usput je priložio više od 400 stranica materijala o istrazi. 

Službeni rezultati istrage proglašeni su tajnim još 1959., a manji deo je objavljen je devedesetih godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)