Najveći dijamant

Zvaničnici londonske rudarske kompanije "Dijamant" izjavili su da su pronašli dijamant od 478 karata u svom rudniku u Lesotu. Ovo je dvadeseti po veličini ikada pronađen grubo sečeni dijamant.
Dijamant, za koji kompanija tvrdi da ima potencijala da postane jedan od najvećih okruglo sečenih dijamanata na svetu, pronađen je 8. septembra u rudniku u Lesotu.
"Početna ispitivanja ovog izuzetnog dijamanta pokazuju da će on doprineti pobijanju rekorda koji se tiče dobro obrađenog dragog kamena odlične boje i čistoće", izjavio je Kliford Elpik, izvršni direktor kompanije "Dijamant".
"Dijamant još uvek nema ime, ali ima potencijala da postane 150-karatni dobro obrađen dragi kamen", izjavio je i predstavnik za štampu kompanije "Dijamant".
Ovaj dijamant biće znatno veći od 105-karatnog okruglo sečenog dijamanta Kohinor (Koh-i-Noor), koji su Britanci oduzeli Indiji u 19. veku, a koji je sada deo kolekcije nakita engleske kraljice.
Međutim, ovaj dijamant bi bio samo delić veličine Kalinan dijamanta, koji je pronađen 1905. godine, a koji je imao 3.106 karata kada je otkriven. Ovaj dijamant isečen je u obliku suze i tada je imao 530 karata. A njegovo glamurozno ime, koje svakako i zaslužuje, jeste Velika zvezda Afrike.
Rudnik u kome je pronađen dijamant pripada rudarskoj kompaniji koja je 70 procenata u vlasništvu kompanije "Dijamant", a ostalih 30 procenata je u vlasništvu vlade Lesota.
Bez obzira na sve, pronađeni dijamant je zaista predivan. Ostaje nam još da vidimo koji egzotični naziv će da ponese.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.