U trendu

Najveći i najmanji

Zamislite da školska sveska raširi listove i poleti. Otprilike toliki je i najveći leptir na svetu, čija krila imaju raspon od 28 centimetara.

Reč je ženki pticolikog leptira kraljice Aleksandre, ili na latinskom, Orinithoptera alexandrae papilonidae, koji se zove još i atlas. Mužjak i ženka razlikuju se toliko da izgledaju kao dve različite vrste, to jest, mužjak ima plave i zelene šare, dok su ženkina krila obojena crnom i zlatnom bojom.

Ovaj leptir živi u tropskim prašumama Papue Nove Gvineje, hrani se nektarom cvetova koji rastu na drveću, visoko iznad zemlje, i retko silazi na tlo. Pored toga što je najveći, ovo je i najređi leptir na svetu. On zavisi od jedne vrste tropske loze čijim se lišćem hrane njihove gusenice. Zbog širenja gradova i krčenja šuma, toj biljci preti izumiranje, a zajedno sa njom nestao bi i najveći leptir na svetu. Otkako je upisan u crvenu knjigu ugroženih leptira, kolekcionari ne žale novac ne bi li ga uvrstili u svoju zbirku.

Na jugu Sjedinjenih Američkih Država živi najmanji leptir na svetu – plavi pigmej sa zapada, ili na latinskom, Brephidium exilis lycaenidae. Kada raširi krila, nije veći od jednog i po centimetra. Njegove gusenice hrane se korovom i cvećem. Ovaj plavi mališa jedan je od retkih leptira čiji je broj u poslednje vreme veoma porastao. Razlog je to što nije posebno izbirljiv kada je hrana u pitanju a toliko je sitan da ga je teško primetiti sakrivenog u drveću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.