U trendu

Najviša planina na koju se niko nije popeo

Muču Čiš nije najviša planina na svetu, o njoj ne gledamo specijalne dokumentace na TV kanalima, ali ono što je još uvek čini jedinstvenom je činjenica da je to najviša planina na planeti na koju se još niko nije popeo.

Smeštena na severu Pakistana, Muču Čiš sa svojih 7.456 metara iznad nivoa mora čini deo planinskog lanca Karakorum. Na njenom vrhu se još nije zavijorila zastava niti su napravljene fotografije.

Samo jednom svaka planina dođe u prvi plan tim što neko osvoji njen vrh. Slično je bilo s Mont Everestom, koji je taj trenutak dočekao 1953. godine, kada je ljudska noga prvi put kročila na njen najviši vrh.

“Postoji neka vrsta autorstva za svaki prvi uspon – poput pisca ili slikara koji stvara nešto od nule”, kaže izvršni direktor Američkog alpskog instituta Džejson Martin, piše “N1info”.

“Mislim da je najveća i najzanimljivija stvar što se tiče prvih uspona na divovskim, zabačenim planinama poput ove, na kojoj ste u osnovi astronaut, upravo to – doći do tog mesta na kojem još niko nije bio.

Još jedan element, naravno, veliki je dodatni izazov, jer praktički nema informacija o tome kako to učiniti”, ističe Martin.

Još jedan azijski vrh, 7.570 metara visoki Gangkar Puensum, i dalje je stvarna najviša, neposećena planina na Zemlji, ali njegovo mesto u Butanu (gde je planinarenje zabranjeno od 2003.) znači da je ovaj vrh povučen iz planinarskih ekspedicijskih planova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)