U trendu

Najviši tinejdžer na svetu ima čak 233 centimera – još raste (video)

Brok Braun (19) iz Mičigena ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši tinejdžer na svetu. Trenutno je visok 2,33 metra i još će da raste, piše Dejli Mejl. Nastavi li da raste prosečno 15,2 centimetra godišnje mogao bi uskoro prestići najvišeg čoveka na svetu Sultana Kosena koji je trenutno visok 2,48 metara.

Kada je imao 5 godina Broku je dijagnostifikovan Sotosov sindrom, poznatiji kao cerebralni gigantizam. Reč je o retkom genetskom poremećaju koji karakteriše nadprosečna težina i visina na rođenju, brzi rast tokom prvih godina života, velike šake i stopala, visoko čelo, strabizam i blagi zastoj u mentalnom, motoričkom i socijalnom razvoju. Učestalost oboljenja je 1:15.000 novorođenih.

Lekari su Brokovoj majci rekli da njen sin verovatno neće preživeti tinejdžersko doba, ali on je pobedio crne prognoze. Osim gigantizma, mladić ima poteškoća u učenju, srčanu manu, ADHD, iskrivljenu kičmu i spinalnu stenozu (suženje leđne moždine).

Takođe, rođen je sa samo jednim bubregom pa ne može uzimati analgetike uprsko velikim bolovima u kičmi.

Neobično visok rast podrazumeva i visoke troškove života. Svu odeću i obuću Brok mora da pravi po meri, a to naravno i košta daleko više. Takođe, ima posebno izrađen krevet i sto koji su koštali oko 1000 dolara.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.