U trendu

Nakit za oči?!

„Pirsing“, ili bušenje raznih delova tela kao što su obrva, pupak (pa čak i neki osetljiviji organi), izašao je iz mode. Tetovaže su prošlost. Novi trend stiže iz Roterdama i zove se „eyeball jewelry“, iliti, nakit za oči, to jest – očnu jabučicu.

Holandski očni hirurzi odnedavno ugrađuju parčiće nakita („JewelEye“) u spoljnu membranu oka. Prvi pacijenti ili test subjekti su šest žena i jedan muškarac poreklom iz Roterdama. Iza čitavog projekta stoji istraživački tim očnih hirurga Oftalmološkog instituta u Roterdamu.

Čitava procedura veoma kratko traje i sastoji se iz umetanja specijalno napravljenog nakita veličine 0,13 inča (što je oko 3,3 milimetra) u spoljnu membranu oka ili konjuktivu. Hirurški zahvat izvodi se pod lokalnom anestezijom i traje 15 minuta. Nakit se postavlja tako da stoji simetrično u odnosu na unutrašnju ivicu kapka, a ispred jabučice. Zbog veoma precizne hirurgije, mikroskop je neophodan tokom čitavog zahvata.

Nakit koji se stavlja u oko može biti različitog oblika, od svetlucavog polumeseca do srca. Cena ovog zahvata je, kako se navodi, između 610 i 1.232 dolara, a to, pretpostavljamo, zavisi od vrednosti pojedinog komada nakita. Holanđani su odmah krstili ovaj nakit „JewelEye“, što bi kod nas u prevodu zvučalo veoma rogobatno, mada nismo sigurni da bi ovom nakitu pasovalo neko od već poznatih naziva za različite komade nakita (minđuša za oko ne zvuči najbolje).

Na pitanje većine ljudi, koji ipak smatraju da je oko veoma osetljiva regija, vođa oftalmološkog tima odgovara da je pomenuta procedura daleko suptilnija od „pirsinga“ i da ne nanosi nikakvu štetu oku. Dosad nije bilo nikakvih komplikacija niti nuspojava, što oftalmolozi očekuju i ubuduće.

Kako smo čuli, postoji lista čekanja za ovu novu vrstu estetske hirurgije, a jedino nismo uspeli da saznamo da li je procedura reverzibilna. Ko voli (a pri tom je bogat i hrabar), nek izvoli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.