Naočare za kokoške i rukavice za zaljubljene

Zaposleni u Britanskom patentnom zavodu smatraju da na svakih 100 izuma makar 10% mogu da budu okarakterisani kao čudni, smešni ili blesavi. U 150 godina dugoj istoriji ove ustanove, svoje mesto na spisku patenata dobile su lestvice koje se stavljaju u kadu, a kojima se paukovi penju i spasavaju od vode, alarm koji se ugrađuje u mrtvački sanduk, kako se ne bi desilo da neko bude živ sahranjen, naočare za kokoške, koje sprečavaju povrede oka, kao i rukavice za dve ruke, za parove koji žele da se drže za ruke i po hladnom vremenu.

Na listi zanimljivih patenata nalaze se i štitnici za brkove, naročito korisni kada se jede supa, i vojnički šlem sa ugrađenom puškom. Ovaj poslednji patent, čiju upotrebu vojska nikad nije odobrila, svom izumitelju je uspeo da slomi vrat prilikom prvog testiranja. Pažnju zaslužuju i minibus na konjski pogon (konj se nalazi u sredini vozila i kreće se po beskrajnoj traci koja pokreće točkove), šibice za odvikavanje od pušenja (kutija je smeštena u ležište u kom se nalazi fotoćelija, pa kada se šibica uzme, aktivirana fotoćelija zvukom upozorava pušača) i dvostrane registarske tablice koje otkrivaju pol vozača (sa jedne strane je „muška“, a sa druge „ženska“ boja).

Jedan od najzanimljivijih pronalazača – čiji su brojni izumi zavedeni u Britanskom patentnom zavodu, ali nijedan nije zaživeo u praksi – jeste Artur Pol Pedrik. On je, između ostalog, pronašao i rešenje za sprečavanje nuklearnog rata – tri atomske bombe bile bi smeštena na tri satelita u orbiti Zemlje. Ako bi neka od nuklearnih sila napala i upotrebila oružje, po jedna bomba bila bi poslata na Vašington, Moskvu i Peking, glavne gradove država koje su, u vreme patentiranja izuma, jedine raspolagale nuklearnim naoružanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.