Naočari za lažove

Svi znamo da postoji detektor laži i čemu on služi. Međutim, da je toliko mali da može da stane u okvir naočara – to sigurno niste čuli. Sve to izmislila je izraelska kompanija „Nemesisko“, koja ih je i konstruisala.

Ovaj uređaj trenutno meri i analizira 18 različitih parametara ljudskog glasa direktno povezanih sa emocijama, kao što su obmanjivanje, uzbuđenje, stres, mentalni napor, koncentracija, ustezanje i ljutnja. Istovremeno, 800 kompjuterskih algoritama upoređuje ta različita emotivna stanja, a zatim svetlosnim signalima označava koji odgovori su bili istiniti, koji neodređeni, a koji lažni. Postavljanjem različitih pitanja subjektu ispitivač brzo može da uoči slabe tačke u njegovim odgovorima i da ga, jednostavnije rečeno – uhvati u laži. Kompanija tvrdi da je njen neobičan proizvod podjednako efikasan kako uživo tako i preko telefona. U laboratorijskim ispitivanjima dostignuta je tačnost od 70 procenata, a u praktičnim probama, sa pravim kriminalcima, čak i do 90 procenata tačnosti. Zaista impresivno!

Ipak, osim neprijatnih osećanja povezanih sa lažima i laganjem, ovaj detektor može da se koristi i za mnogo lepše stvari, pa tako i da meri i prijatna osećanja, kao što je, na primer, ljubav. Štaviše, ako imate džepni kompjuter, možete sa Interneta da skinete kratak besplatan program pomoću kojeg je moguće meriti da li vas neko voli ili ne. Prema rečima proizvođača, uspeh je zagarantovan. Verzija za stoni kompjuter trebalo bi da se pojavi već idućeg meseca. Inače, proizvođači uskoro nameravaju da izdaju i verzije za mobilne telefone, zatim klubove usamljenih srca, pa čak i za nastavno osoblje. Da li je ta čudna napravica toliko sposobna da svima poboljša ljubavni život – ostaje nam samo da sačekamo i uverimo se sami.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.