Napitak sa kapuljačom

Slično kafi, a opet malo drugačije. Pije se u celoj Italiji, a i šire. Kapućino ima sopstvenu istoriju.

Iako niko ne zna sasvim sigurno, vlada uverenje da je ime kapućino nastalo od monaške odore sa kapuljačom. Naime, reč cappuccino označava malu kapuljaču, a kapuciner je kaluđer sa kapuljačom; označava pripadnika katoličkog franjevačkog reda koji je osnovan još u 16. veku, tačnije 1525. godine. Ostaje nepoznato da li su ovi sveštenici izmislili ovaj predivni napitak, ali tradicija kaže da kapućino pripremljen na pravi način ostavlja braon prsten oko ruba šoljice – taj prsten podseća na ivicu monaške kapuljače. Drugi, međutim, smatraju da crna kafa pomešana sa malo mleka dobija boju svešteničke mantije.

Sa šlagom, tamni, svetli, mlak ili topao, u velikoj šolji ili maloj… zavisi. Kada se pije? U Italiji je običaj da se kapućino pije za vreme doručka, uglavnom pre podne. Međutim, danas je kapućino postao čuven u celom svetu i pije se u svako doba dana. Tako je ovaj italijanski nacionalni napitak postao još jedan svetski porok.

Kako se priprema pravi italijanski kapućino? Potrebna je veća šolja skuvane crne kafe, šoljica mleka ili slatke pavlake, malo cimeta i strugane čokolade. U šolju treba sipati vruću crnu kafu, potom umućeno mleko ili slatku pavlaku i posuti cimetom i struganom čokoladom. Neki veliku pažnju posvećuju dekoraciji, a ona se sastoji u tome što se umućeno mleko stavi u šolju, a potom se ona pomera i tako nastaju zanimljivi oblici. To može biti srce, list, cvet ili neka druga figura. Smatra se da je bitno da se od mlečnog krema napravi kupa koja podseća na kapuljaču. Međutim, italijanski kapućino ne mora da izgleda ovako. Neki uz kapućino služe i male biskvite od cimeta i lešnika, ili po koju kockicu čokolade ili piškotu.

Zamislite da ste u Rimu, u jednom od mnogobrojnih kafića na Španskom trgu, gde pijete svoj kapućino i uživate u predivnom pogledu. Sa ovom pravom italijanskom kafom možete se opustiti u mediteranskom stilu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.