U trendu

Napokon rešena tajna Bermudskog trougla?

Tajna Bermudskog trougla možda je napokon rešena, prenose svetski mediji.

Ovih 500.000 kvadratnih kilometara koji se protežu na severu Atlantskog okeana proglašavani su krivim za nestanak najmanje 75 aviona i više od stotinu brodova kroz vekove. Naučnici sad tvrde da iza “smrtonosnog trougla” zapravo stoje heksagonalni oblaci koji stvaraju vetrovite vazdušne bombe koje se kreću brzinom od čak 273 kilometra na sat, piše Mirror.

Te smrtonosne eksplozije u vazduhu mogu preokrenuti brodove i srušiti avione u okean. Naučnici takođe tvrde da se masivni oblaci pojavljuju iznad zapadnog rta ostrva Bermuda u rasponu od 30 do 90 kilometara.

Satelitski meteorolog Stiv Miler sa Univerziteta Kolorado rekao je za „Science Channel“ da ravne ivice kod oblaka inače nisu tipične, već su oblaci uglavnom raspršeni.

Pomoću radarskih satelita za proučavanje pojava ispod oblaka utvrđeno je da su vetrovi u nivou mora dosezali brzinu od 273 kilometra na sat. Ti su vetrovi bili dovoljno snažni da podignu talase visoke 13 metara, dok se vazdušne bombe obrušavaju na površinu okeana.

“Ti tipovi heksagonalnih oblaka iznad okeana su u suštini vazdušne bombe. Formiraju ih mikroeksplozije i oni su skupine vazduha koje izlaze iz dna oblaka i udaraju u okean, stvarajući talase koji ponekad mogu biti ogromni pa se međusobno sudaraju”, tvrdi meteorolog Rendi Cervini.

Bermudski trougao nalazi se istočno kod Bahama i zapadno od ostrva Bermuda na severu Atlantskog okeana.

Najstariji izveštaji potiču iz 1492. godine kad je Kristofor Kolumbo izvestio o čudnim svetlima i aktivnostima kompasa u tom području.

Prvo zabeleženo potapanje broda datira iz 1609. godine kad je engleski brod „The Sea Venture“ uništen na istočnom kraju ostrva Bermuda, nakon čega su se preživeli naselili na ostrvo kao prvi ljudi na njemu.

Poslednja zabeležena tragedija bila je nestanak teretnog broda „El Faro“ 2015. godine, na kojem su se nalazila 33 člana posade. Brod je zahvatio uragan nedaleko od južne obale Bahama prošlog decembra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.