U trendu

Natpis na pekari u Srbiji razbesneo Bosance, sve će vam biti jasno kad vidite kakav burek nude

Kaže se da je u Bosni burek samo sa mesom, ostalo su pite.

Jednim delom, zagovornici takve teze su u pravu. Naime, u Bosni i Hercegovini burek je zaista naziv za jelo od vučenog testa punjenog mesom – mlevenim ili seckanim, najčešće spiralnog oblika.

Ostala jela, koja se prave na isti princip, a imaju različite nadeve, nazivaju se pitama, koje obično uz sebe imaju apoziciju u zavisnosti od vrste nadeva: sirnica, zeljanica, tikvenica, krompiruša… Problem je, međutim, što takva podela važi samo u BiH.

Budući da burek dolazi iz Turske i da definicija te turske reči kaže da je reč o testu koje se može napuniti mesom, sirom ili povrćem, jasno je da su jedini koji greše zapravo Bosanci.

We have two crazy bureks today.This one is with Chocolate spread and banana 🍌📍Niš 🇷🇸📸 posted on our group, the Balkans Group by Marko Mylosewitz

Posted by The Balkans on Sunday, October 23, 2022

Ali teško ćete ih ubediti u suprotno, pa zato i ne čudi što je u celom regionu postala hit ponuda jedne pekare iz Srbije.

Nesvakidašnja ponuda jedne pekare razbjesnila je Bosance na društvenim mrežama. Naravno, ovo se nikako ne uklapa u njihovu definiciju bureka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar