Naučnici o sreći: Potkovice, deteline, bubamare… – ipak deluju!

Američko ispitivanje pokazuje da donosioci sreće ipak deluju, ali samo pod uslovom da u njih verujete. Igrači golfa koji su igrali sa “srećnom lopticom” uspeli su da ih dvostruko više pogode u rupu od onih koji bi se oslanjali isključivo na vlastitu veštinu. Iako amajlije mogu upaliti u sportu, ipak neće pomoći u kladionicama ili otkriti pobedničke brojeve na loto listiću.

Deteline sa četiri lista, zečje šape ili srećni donji veš deluje poput eliksira za samouverenost zahvaljujući kojoj bi oko tri četvrtine praznovernih ljudi (toliko se veruje da ih postoji) mogli imati veće izglede za pobedu, dobijanje posla ili ljubav. Isti redosled oblačenja opreme sportista je izvor snage i optimizma.

Nađene potkovice donose veliku sreću i štite od nesreće, munje i vatre. Ako bi se stavile u kolevku zaštitile bi male bebe od zlih duhova, a zabijaju se i na ulazna vrata da bi kuća bila sigurna.

Bubamara
Bubamara donosi sreću onome kome sleti na ruku. Broji se dok ne odleti kako bi se saznalo koliko ce se godina živeti ili kad ce se neka devojka udati. Ako se otera – to će doneti nesreću.

Kupina
Protiv bolesti i čarolija pomaže ako se čovjek provuče ispod grma kupine.  U Engleskoj se izbegavala jer se smatralo da je đavo upao u grm i prokleo je (zbog čega je i dobila takvu boju).

Dugme
Ako se dugme otkine rano ujutro dan će doneti nesreću, kao i ako se zabunom obuče odeća naopako. Ujutro je i sreća videti dimničara i tada se valja uhvatiti za dugme i poželeti želju.

Sedam
Iako je sedam srećan broj, za dane u mesecu koji ga sadrže (7, 17 i 27) bolje je ne planirati putovanja, ispite ili venčanja jer donose nesreću.

Beli luk
Beli luk čini čoveka otpornim na udarce i ubode, a ako se nosi u džepu olakšaće pešačenje. Obesi li se u sobu na sebe će preuzeti sve bolesti i zaštiti ukućane, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.