Naučnici oduševljeni: Pronašli kosti Svetog Nikole?

Nekoliko sedmica pre Božića naučnici s Oxforda kažu da su možda pronašli deo kosti sveca kojeg deca najviše vole – Svetog Nikole koji nosi slatkiše, prenose mediji u regionu.

Naučnici su analizirali mikrouzorak komadića kosti i primenom radioaktivnog ugljenika došli do zaključka da potiče iz 4. veka, kada je sveti Nikola umro (oko 343. godine), rekli su istoričari.

Za razliku od brojnih drugih ispitivanih relikvija za koje je utvrđeno da ne potiču iz tog doba, „ovaj komadić kosti pokazuje da bi mogla biti reč o ostacima samog svetog Nikole“, komentarisao je profesor Tom Higham.

Po legendi, sveti Nikola je bio poznat po plemenitosti i po njemu je stvoren lik Deda Mraza koji na Badnje veče ulazi u domove kroz dimnjak, ruku punih darova.

Sveti Nikola, koji se slavi 19. decembra, živeo je u Miri, današnjem mestu Kale (Demre), u Turskoj. Većina njegovih ostataka čuva se u Bazilici svetog Nikole u Bariju od 1087, a u Veneciji se čuva više od 500 komadića njegovih navodnih kostiju.

Ali tokom godina, crkve širom sveta dobile su dijelove relikvija. Kost koju su analizirali naučnici s Oxforda, dio karlične kosti, u posedu sveštenika iz Illinoisa, oca Dennisa O’Neillu, a relikvija dolazi iz Liona, dodaje Univerzitet.

„Ti nas nalazi potiču da se sada okrenemo relikvijama iz Barija i Venecije kako bismo pokazali da ostaci kosti potiču od iste osobe“, rekao je lekar Gorges Kazan sa univerziteta.

„Oduševljava nas zamisao da bi ostaci iz tako davnog vremena mogli biti autentični“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.