U trendu

Naučnici otkrivaju tajne ukusa čedar sira – zašto je tako dobar?

Kada pomislite na čedar, verovatno vam na pamet padne bogatstvo i dubok ukus ovog sira koji osvaja srca širom sveta. Ali šta tačno čini ovu poslasticu tako neodoljivom?

Naučnici su sada zaronili duboko u svet mikroorganizama kako bi otkrili tajnu čedar sira. Tokom godinu dana istraživanja, fokusirali su se na mikrobe koji čine ovaj sir tako posebnim, prenosi n1info.rs a donosi Novi list.

Otkrili su da je svaki zalogaj čedara rezultat složenih interakcija između bakterija poput Streptococcus thermophilus, Lactococcus cremoris i Lactococcus lactis. Ovi mikroorganizmi ne samo što doprinose bogatstvu ukusa, već i utiču na teksturu i aromu sira.

Posebno je interesantno to što je Lactococcus cremoris ključni igrač u pravljenju čedar sira. Ova bakterija ne samo da daje siru karakterističan puterasti ukus, već stvara i note voća i mesa koje ga čine neodoljivim.

Ovo istraživanje otkriva da je nauka iza proizvodnje sira mnogo dublja nego što smo mislili. Znanje o mikrobnim interakcijama otvara vrata novoj eri u proizvodnji sira, obećavajući da će čedar ostati jedan od najomiljenijih sireva širom sveta, a možda će i nadmašiti svoju slavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar